Денес се слави Свети Марко, архиепископ Ефески

февруари 1, 2023

Прочуен по одважното штитење на Православието на Флорентинскиот Собор, наспроти царот и папата. Се упокои мирно во 1452 година. На смртниот одар го молеше својот ученик Георгиј, подоцна славниот патријарх Генадиј, да се чува од стапиците на Западот и да го брани Православието.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: