Зошто понекогаш се чувствуваме како да паѓаме кога заспиваме?

јануари 25, 2023

Неверојатни 70 проценти од луѓето велат дека го доживеале чувството на лажно паѓање кога конечно ќе заспијат, но малкумина разбираат што е тоа и зошто се случува. Безопасната и релативно честа сензација е позната како хипничен грч или почеток на спиење. Тоа се случува кога телото доживува ненадејни мускулни контракции, слично како кога скокате кога сте исплашени.

Истражувачите всушност не знаат со сигурност што предизвикува хипнични грчеви, но тие имаат неколку теории.

„Истражувачите се сомневаат дека кога заспиваме, понекогаш има дефект помеѓу нервите во ретикуларното мозочно стебло, што создава одговор што води до хипничко грчење“, пишува Sleep Foundation.

„На пример, може да се случи кога вашите мускули целосно се релаксираат, иако ова е нормален дел од заспивањето, вашиот мозок погрешно претпоставува дека всушност паѓате и реагира со грчење на мускулите. Исто така, можно е хипничните грчеви да се физичка реакција на сликите слични на соништата што ги придружуваат“, објаснуваат тие.

Експертите за спиење сугерираат дека прекумерната консумација на кофеин, потрошувачката на стимуланси, енергичното вежбање пред спиење, емоционалниот стрес и недостатокот на сон може да ја зголемат веројатноста да доживеете хипничен грч.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: