strumica denes logo

ЗАВРШНИ ЗБОРОВИ ЗА 27.АПРИЛ: Чавков бил клучен во операцијата, ги издал сите наредби за cпacување на пратениците меѓу кои и на Зијадин Села и Радмила Шекеринска!

Автор:

Датум:

февруари 15, 2019

Категории:

Струмица

Автор:

Датум:

февруари 15, 2019

Категории:

Струмица

Во завршните зборови по предметот за 27 април, Митко Чавков обелодени документи – телеграма од СВР Скопје, со која од Чавков било побарано засилување од 50 полицајци, кои истите правовремено ги добиле, но СВР кои имале оперативни надлежности во случајот не реагирале правовремено во случајот, по што Чавков ја преземал командатата на тактичко ниво, иако состојбата можела да биде решена од СВР претходно без потреба истиот да ја преземаа командата, но поради очигледните слабости истиот ја земал командата и го воспоставил јавниот ред и мир.

Проценката за ризик ја врши СВР, кои побарале дополнителни 50 полицајци, барање, кое е повлечено наредниот ден, зошто и како не е познато, телеграмата е презентирана од страна на Чавков во текот на неговите завршни зборови.

СВР, кое во случајот имало оперативна надлежност не реагирало како што треба за да воспостави ред, за што била потребна интервенција од Чавков, кој во случајот имал само стретешки надлежности.

Од презентираната документација се гледа дека Чавков со врвен професионализам ја разрешил ситуацијата и ги спровел сите чекори исклучиво во согласност со закон.