ВО ЛИТВАНИЈА ОБЈАВЕН ТРУД НА МЛАДИОТ ЛЕКАР ОД СТРУМИЧКО ПЕТАР МАРКОВ!

февруари 12, 2020

Во Литванија објавен труд на младиот лекар Петар Марков од областа на хирургијата

Во научното списание Lietuvs chirurgija, на Универзитетот во Вилнус, Литванија беше објавен труд на младиот лекар Петар Марков од областа на хирургијата. Станува збор за списание во кое се објавуваат трудови од доменот на клиничка и експериментална хирургија и поврзаните науки а самиот труд е изработен под менторство на доц. д-р Александар Митевски.

Во објавата е прикажан и објаснет редок случај на миграција на хидатидна циста во интраперитонеалната празнина кај пациентка со ехинококоза за кој се дадени препораки кои придонесуваат кон поефикасна дијагностика и решавање на овие случаи.

Во Република Македонија за ендемски подрачја за ова заболување се смета токму Струмичко-валандовскиот регион.

Трудот може да го погледнете со кликнување ОВДЕ

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: