strumica denes logo

ВО ЧЕТВРТОК, НА ГОЛЕМИОТ ПРАЗНИК БОГОРОДИЦА, ЦРВЕН КРСТ-СТРУМИЦА ОРГАНИЗИРА ГРАЃАНСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА!

Автор:

Датум:

август 26, 2019

Категории:

Струмица

Автор:

Датум:

август 26, 2019

Категории:

Струмица

На ден 29.08.2019 (четврток) од 08:30 до 14:00 часот, Општинската организација на Црвен крст Струмица заедно со Службата за трансфузиона медицина Струмица организира граѓанска крводарителска акција.

Ги повикуваме сите граѓани кои сакаат да даруваат крв да повелат и да ја покажат својата хуманост.

Факти за крводарувањето:

-Дарувањето на крв е доброволно, анонимно и бесплатно.

-Крводарител може да биде секоја здрава личност од 18-65 години.

-Жените можат да даруваат крв на секои 4 месеци, додека мажите на секои 3.

-Дарувањето крв не е болно, не создава навика и не му штети на организмот.

-Пред секое дарување крв се врши лекарски преглед.

-Дарувањето крв е корисно со тоа што ќе го проверите вашето здравје.

-На крводарителите како почитувани членови во општеството, Црвен крст им доделува признанија.

-Со 10 дарувања на крв, секој крводарител е ослободен од плаќање на сите видови болничка партиципација.