strumica denes logo

Владимир Путин со свеќа во рака и свечено одело го честиташе Велигден – Ова е неговата порака!

Автор:

Датум:

април 18, 2023

Категории:

Свет, Струмица

Автор:

Датум:

април 18, 2023

Категории:

Свет, Струмица

Рускиот претседател Владимир Путин на православните христијани и на сите граѓани на Русија им го честита Велигден – Светлото Христово Воскресение.

„На овој празник, со чувство на длабоко задоволство, сакам да ја истакнам креативната, навистина подвижничка активност на Руската православна црква и другите христијански конфесии, насочени кон зачувување на нашето најбогато историско и културно наследство, решавање на клучни општествени проблеми, зајакнување на семејните институции, воспитување на младите, усогласување на меѓурелигиските и меѓуетничките односи. Црквата отсекогаш била заедно со народот, споделувајќи радости и неволји со него. И денес, пред сериозни предизвици, активно се вклучува во дела на милосрдие и помош, помагајќи луѓето да најдат силна духовна поддршка“, се наведува во честитката објавена на веб-страницата на Кремљ.

„Прекрасен Велигден – празник кој сите го сакаат, им дава надеж на верниците, ги поттикнува добрите мисли и дела и служи за афирмирање на високи морални идеали и вредности во општеството“, напиша Путин.

Заедно со градоначалникот на Москва, Сергеј Собјанин, Путин присуствуваше на полноќната велигденска литургија во црквата Христос Спасител, која ја служеше патријархот Московски и на цела Русија Кирил.