Вештачката интелигенција може да предвиди колку долго ќе живеат луѓето!

декември 24, 2023

Вештачката интелигенција може да предвиди значајни случувања во животот на луѓето, па дури и времето на нивната смрт, покажало новото истражување.

Истражувачите на Универзитетот во Копенхаген кои со помош на вештачката интелигенција анализираа податоци за шест милиони Данци во рамки на проектот “Life2vec”, како што се местото на живеење, образование, приходите, здравствената состојба и условите за работа.

Кога истражувачите ги анализирале одговорите кои ги даде вештачката интелигенција околу проценката на живот и смрт, дошле до заклучок дека одговорите се случни на оние кои ги дала науката.

Пример, вештачката интелигенција препотставила дека луѓето на раководни позиции со високи примања ќе живеат подолго, додека мажаите со утврдени психички проблеми воглавно им предвидела краток рок на живот.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: