strumica denes logo

Веќе ќе нема потреба од дување: Создадена е нова технологија за откривање пијани возачи!

Автор:

Датум:

јуни 29, 2024

Автор:

Датум:

јуни 29, 2024

Истражувачите од Универзитетот Едит Кауан открија систем кој може да открие пијани возачи со анализа на видео слики од нивните лица. Овој систем ќе помогне да се спречат несреќи предизвикани од интоксикација со алкохол.

Системот, развиен со помош на софтверот MiX by Powerfleet, е уникатна комбинација на машинско учење и анализа на видео податоци. Во експериментите со пијани возачи, видео снимките беа собрани со помош на стандардна RGB камера. Овие податоци служеа како основа за обука на системот да ги препознае не само очигледните знаци на интоксикација, туку и посуптилните нијанси на однесувањето на возачот.

Вештачката интелигенција на системот ги анализираше изразите на лицето, држењето, насоката на главата и погледот на возачот, што овозможи да се постигне точност од 75% во одредувањето на нивото на интоксикација со алкохол. Овој степен на точност отвора нови изгледи за интегрирање на технологијата не само во системите за следење на возачите во автомобилите, туку и во мобилните апликации, што ја прави достапна за широк опсег на корисници.

Овој развој може да биде ефективна алатка во борбата против возењето во пијана состојба, потенцијално спасувајќи илјадници животи секоја година.