strumica denes logo

СВЕТУЛКИТЕ „ИЗГАСНАА“, А ЗА ТОА СЕ ВИНОВНИ ЛУЃЕТО!

Автор:

Датум:

ноември 25, 2023

Автор:

Датум:

ноември 25, 2023

Саканите биолуминисцентни инсекти се во неволја. Нивната популација се намалува низ целиот свет бидејќи работите што им се закануваат се зголемуваат. „Нешнл џиографик“ пишува дека дури 18 вида се соочуваат со исчезнување во САД, а експертите велат дека се загрозени и глобалните видови.

– Дали сакате да живеете во свет во кој тоа искуство ќе го немаат вашите внуци? – прашува Сара Луис, копретседател на Специјалистичката група на Меѓународната унија за зачувување на природата. Можеби нема да морате. Еве што можете да направите за да се осигурите дека светулките ќе продолжат да ги осветлуваат дворовите на генерациите што доаѓаат.

Создајте живеалиште за светулки

Најголемата закана со која се соочуваат светулките денес е губењето на нивните живеалишта. Но, со околу 2.000 различни видови светулки, има широк спектар на средини во кои тие успеваат да преживеат – вклучувајќи мочуришта, шуми, па дури и градски паркови – што ги прави некои видови позагрозени од другите.

Сепак, Луис вели дека во секое живеалиште треба да почнете да размислувате за нивниот животен циклус. Иако луѓето најчесто ги гледаат светулките како возрасни, овие инсекти минуваат низ четири фази на метаморфоза: јајца, ларви, кукли и возрасни. Низ повеќето од овие фази светулките живеат под земја или во влажна почва каде што можат да ловат дождовни црви, нивната омилена храна.

Можете да ги создадете тие услови во вашиот двор со едноставно оставање остатоци од дрва и легло од лисја околу рабовите на вашиот имот.

Исклучете ги светлата

Истиот сјај што ги прави светулките толку извонредни ги прави и особено чувствителни на зголеменото светлосно загадување.

Трепкачките светла се важен дел од ритуалот за парење на светулките. Како што сонцето згаснува секоја вечер, светулките-мажјаци трепкаат за да го сигнализираат нивниот интерес.

– Сето ова треба да се случи за да преживее следната генерација – вели Беки Николс, ентомолог во националниот парк Грејт смоуки маунтинс, дом на особено раскошен вид наречен синхрони светулки.

Една неодамнешна студија покажа дека вишокот светлина во текот на ноќта, колку и да е слаба, го намалува степенот на трепкање кај светулките-мажјаци, како и стапката на одговор кај женките.

– Тоа е како затворање на телефонска линија. Навистина ја задушува романсата – вели Луис.

За среќа, постојат решенија. Можете да инсталирате сензори за движење, тајмери ​​или затемнувачи на сите светла надвор од вашиот дом, да ги затворите завесите навечер за да спречите светлината да излегува низ прозорецот и целосно да ги исклучите светлата кога е тоа можно. Помагаат и заштитни капаци за улични светилки и надворешно осветлување.

Престанете да користите пестициди

Прскањето на вашиот двор со пестициди и инсектициди, исто така, претставува закана за инсектите.

Луис истакнува дека повеќето пестициди што им се продаваат на домашните градинари се хемикалии со широк спектар кои ќе ги убијат ларвите на светулките исто толку брзо како што ги убиваат мравките, осите и другите помалку омилени инсекти.

Научниците истражуваат алтернативи на хемиските пестициди кои би можеле да дејствуваат на одредени видови, како што се комарците, додека другите инсекти ќе останат неповредени.