strumica denes logo

Студентите се приклучуваат на средношколскиот протест

Автор:

Датум:

март 16, 2023

Автор:

Датум:

март 16, 2023

Во петок од 12.30 часот пред Министерството за образование и наука (МОН), Студентски отпор се приклучува на масовниот протест на студентите и средношколците.

„Крајно време е студентот да се избори за своите права и да го искаже револтот на улица, кога институциите немаат слух по повеќемесечните барања на студентите.

Ништо од она што беше ветувано од страна на МОН и Владата не е остварено, односно имаме:

– Нетранспарентно договарање на цената за субвенциониран студентски оброк од 140 денари кога сите знаеме колкава е инфлацијата и дека таа сума е деградирачка;
– Континуирано доцнење на исплатата на студентскиот оброк;
– Неодговарање на апликациите за студентски оброк;
– Доцнење на исплата на стипендиите на студентите;
– Мизерни услови за студирање на факултетите, со прокапани кровови;
– Неисполнети ветувања за реконструкција на студентските домови;
– Труење со храна и мизерен оброк во студентските домови;
– Континуиран одлив на мозоци на високообразовани млади луѓе.

‼️ Доста е од деградирање на студентите и оставање на работ на маргините!

‼️ Масовно ќе се приклучиме на протестот заедно со средношколците и подготвени сме правдата да ја бараме со искажување на нашиот став и глас преку масовни студентски демонстрации.

Нема да запреме додека се од горенаведеното не биде исполнето!“, велат студентите.

Вчера од Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците ги поканија студентите да им се придружат на протестот во петок со цел заеднички да дојдат до подобрување на условите во образовниот систем.