Home

Perdormire
Струмица

СРЕДНОШКОЛКАТА ДОРИС ИВАНОВА СО ФЕЈСБУК СТАТУС ДО СТРУМИЧАНИ – НИ ВЕЛЕА ДА НЕ ПРОТЕСТИРАМЕ, ТУКУ ДА ОДИМЕ ДА ИЗЛЕГУВАМЕ И ДА УЖИВАМЕ!

Home

Фејсбук статус средношколката Дорис Иванова од Струмица:

„До струмичане !!!

Зашо беше протесто вчера на плоштадо од страна на средношколци?
Да се разјаснат неколку работи. Протесто беше вон политички настроен, протесто беше организиран од страна на средношколци и само средношколци без придружба на партии или било која друга платеничка организација. Протесто го оранизирааме со цел барем 0.01% од народо да се свести шо се дешава и оти тва не е зафрканција. Иако имааме бројни закани од директорите со ного начини дека шо еден од них беше насилно влечене на ученици за да се вратат на час, заклучуване на врати, неоправдани отсуства и ред друго, сепак ние излеземе. Имааме прашања од типот на “шо ке направате вие, вие сте само деца од по 15, 16, 17 години, дека вии крајта, ојдејте уживајте излевајте” прашањата беа главно поставени од несвесни луѓе, шо само сакат да наштетат, а не да помогнат. Ама да ги попитаме и ние на них. Зашо, ако они се сметат за свесни возрасни луѓе, не се соединат они барем еднач, без да гледат партии, еднач барем да размислат за нас как нивни деца, да размислат оти еден ден они ќе умрат а ние ке останеме, ние ке треба да се соочуваме со се шо ќе се дешава, нели сите викат иднината зависи од младите, ако зависе од нас зашо тогај им прече шо ние размислииме ного по рационално од них и излезееме јавно да ги кажеме нашите ставови и мислења додека они седаа у кафич или на клупите гледаа не и никој не дојде да пите зашо сме соберани, или пак седеа дома и критикуваа не, питуваа каков е тај родител да го пуште детето да излезе на протест као демек “недостаток од воспитание сме имале, или лигави деца”.
– Дорис Иванова 👏👏👏“