Се појавија огромен број копии, а Европа усвои нова директива: Како да препознаете лажен мед?

декември 24, 2023
Autumn harvest. Organic farm honey in jars with honeycombs. Beekeeping products. On a wooden rustic background

Европскиот парламент (ЕП) ја усвои Директивата за мед, која има за цел да ја спречи продажбата на мед со додаден шеќер на пазарот на ЕУ. Директивата е донесена откако се утврди дека на европскиот пазар купувачот има 50 отсто шанси да биде измамен и да купи фалсификуван мед при купување мед во продавниците.

Имено, како што соопштија од седиштето на ЕП во Стразбур, претходниот систем на декларација, односно ознаката „мешавина од мед од ЕУ/не ЕУ“, со години се злоупотребува со цел да се увезуваат, а потоа да се продаваат фалсификувани пчелни производи на пазарот на ЕУ. Според новата директива за мед, пак, на новите етикети на пакувањата со мед ќе има список на сите земји од кои медот дошол на територијата на ЕУ, според односот на уделот.

Европските парламентарци решија да прибегнат кон нова директива за мед и построги регулативи, откако беше откриено дека од 123 странски компании кои увезуваат мед на пазарот на ЕУ, дури 70 од нив продаваат мед што содржи шеќерен сируп. Најголем дел од овие компании, вкупно 20, како што беше посочено, биле од Кина, а останатите биле од Украина, Аргентина, Бразил, Мексико и Турција.

– Европа не произведува доволно мед за да го задоволи сопствениот пазар и увезува околу 40 отсто од трети земји. Најновата анализа покажа дека 46 отсто од 320 примероци увезен мед по случаен избор земени во периодот од ноември 2021 до февруари 2022 година и анализирани биле „веројатно фалсификувани“. Поради ова, шансата купувачот да биде измамен при купување мед била околу 50 проценти – се наведува меѓу другото во извештајот на ЕП.

Според правилата на ЕУ, медот кој веќе природно содржи шеќери мора да остане „чист“, што значи дека во него не може да се додадат состојки. Од ЕП најавуваат дека по усвојувањето на оваа директива ќе се обезбеди построг инспекциски надзор, а инспекциите треба да бидат опремени за да можат да откријат ултрафилтриран „мед“, кој практично нема полен.

Потсетуваме дека фалсификуваниот мед се почесто се наоѓа на полиците на продавниците во Србија, а најновите резултати од анализите според новиот акредитиран метод за утврдување на фалсификување на храна и пијалоци, покажаа дека од 25 примероци мед на нашиот пазар кои биле тестирани, 22 не ги поминале тестовите за автентичност, односно во дури 88 отсто од примероците е утврдено дека во медот е додаден некаков шеќер!

Тогаш се поставува прашањето, како да се препознае вистинскиот природен мед и како да се разликува од лажниот?

Пчеларите објаснуваат дека ова откривање не е воопшто лесно, бидејќи во последните години благодарение на современите машини за хомогенизација на нашиот пазар се појавија „копии“ кои многу наликуваат на вистинскиот пчелен производ.

– Купете мед кој е кристализиран. Во постудениот период медот се стврднува, односно кристализира. Луѓето често го избегнуваат, бидејќи мислат дека на тој начин медот станал засладен. Не бил зашеќеран, туку кристализиран поради количеството полен во него – ова е основниот совет на повеќето пчелари за да се уверат дека медот што ќе го купите е реален.

Според домашната легислатива, што е вистински мед е регулирано со Правилникот за квалитет на медот и другите пчелни производи, во кој е наведено како медот изгледа физички и што содржи:

„Медот се состои од различни шеќери, главно фруктоза и гликоза и други материи како органски киселини, ензими и цврсти честички кои влегуваат во медот при неговото формирање. Медот може да има течна или вискозна конзистентност, делумно или целосно кристализирана, а бојата на медот може да варира од светло жолта до темно кафеава. Мирисот и вкусот на медот варираат во зависност од видот на растение од кое потекнува“.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: