Потребни состојки:
- 600g мелено свинско месо
- 500g доматен сос
- 180g исцедена моцарела
- 30g лебни трошки
- 30g рендан пармезан
- 2 лажици свеж босилек, исечкан ситно
- 1 лажица свежо или суво оригано, исечкано
- 1 јајце
- Масло за пржење
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови.
- Во голем сад измешајте ги месото, лебните трошки, јајцето кое претходно ќе го изматите, пармезанот и зачините.
- Од смесата направете и обликувајте 12 топчиња.
- На тава загрејте малку масло, па испржете ги ќофтињата додека не добијат златно-кафеава боја од сите страни, околу 5 минути.
- Додадете го доматниот сос и кратко гответе додека не се загрее, а потоа ставете ја и моцарелата на парчиња.
- Ставете ја тавата во загреана рерна и печете 15-20 минути, додека моцарелата не се запече.
- Доколку немате тава соодветна и за пржење и за печење, пред да ставите на печење, префрлете ги во соодветен плех.