Подготовката на колачот е толку едноставна што ќе ја направи и некој што првпат влегува во кујна, а нема да одолеете за парче плус.
Доколку сте од оние кои сакаат лесни и чоколадни десерти, тогаш овој рецепт е идеален за вас
Подготовката е брза и лесна, ќе ви треба само малку повеќе време за печењето, но со сласт ќе дочекате да го пробате првото парче.
Потребни состојки:
За торта:
- 100g темно чоколадо
- 80ml топло млеко
- 150g путер
- 120g шеќер
- 3 јајца
- 120g брашно
- 30g какао
- ½ лажичка прашок за печиво
За преливот:
- 100g темно чоколадо
- 20g путер
Начин на подготовка:
- Измешајте го темното чоколадо со топлото млеко додека да се растопи.
- Во друг сад измешајте ги путерот со шеќерот, додека смесата не стане кремаста, а шеќерот целосно не се стопи.
- Додадете ги во садот со путерот изматените јајца постепено и мешајте.
- Просипете го брашното, какаото и прашокот за печиво и продолжете да мешате додека не добиете хомогена смеса.
- Потоа додадете го стопеното чоколадо во мешавината со путерот.
- Во калап, на хартија за печење, истурете ја смесата и измазнете ја и ставете на печење на 180 степени Целзиусови, 60 минути.
- Во друг сад стопете го другото чоколадо со путерот за да го подготвите преливот кога печењето ќе биде при крај.
- Истурете преливот го врз испечениот колач рамномерно.
Видео постапка: