Ренот – билката што вреди 20 евра за килограм!

јануари 15, 2024

Ренот е билка која се користи како зачин, лек или како салата, а има и голема побарувачка на странските пазари. Но, во Македонија, оваа билка не е многу позната и не се гледа често во градините или во нивите.

Затоа, некои земјоделци одлучиле да ја искористат оваа прилика и да започнат со производство на рен, која им носи добра заработка.

Еден од нив е Никола Трпчевски од Велес, кој пред три години решил да засади рен на дел од својата нива.

Тој вели дека ренот е едноставна билка за одгледување, која не бара многу нега и вода, а има висока цена на пазарот.

„Ренот се продава за околу 20 евра по килограм, што е многу повеќе од другите зеленчуци. Јас го извезувам ренот во Германија, каде што има голема потрошувачка. Таму ренот се користи за правење на сосови, салати и други јадења. Ренот е и многу здрав, богат со витамини и минерали, и помага за јакнење на имунитетот”, вели Трпчевски.

Тој додава дека ренот се сече двапати годишно, во пролет и во есен.

За да се засади рен, потребни се само корењата од билката, кои се садат на длабочина од 10 до 15 сантиметри. Ренот расте брзо и достигнува должина од 30 до 40 сантиметри.

„Ренот не е популарен во Македонија, затоа што луѓето не го ценат неговиот вкус. Но, јас се надевам дека тоа ќе се промени и дека ренот ќе стане дел од нашата исхрана. Ренот е вистинско богатство за земјоделците, кои можат да имаат добра заработка од него”, заклучува Трпчевски.

Не само тој, туку и други земјоделци од Македонија се вклучиле во производството на рен.

Еден од нив е Миодраг Ивановски од Кавадарци кој пред две години засадил рен на половина од својата нива. Тој вели дека ренот му донел повеќе пари од другите зеленчуци кои ги продава на локалниот пазар.

„Ренот е многу популарен во Европа, а особено во Германија, каде што има многу потрошувачи. Јас го извезувам ренот преку една фирма, која ми плаќа 20 евра по килограм. Тоа е многу повеќе од цената на доматите, пиперките или краставиците, кои ги продавам за 50 денари по килограм. Ренот ми овозможува да живеам подобро и да инвестирам во својот земјоделски бизнис”, вели Ивановски.

Тој додава дека ренот е и многу лесен за одгледување, бидејќи не бара многу работа, вода или хемикалии. Ренот е и имун на болести и на штетници, што го прави идеален за органско производство.

Ивановски планира да го зголеми своето производство на рен во иднина и да го промовира овој зачин во Македонија.

„Ренот е билка која заслужува повеќе внимание и почит во нашата земја. Тој не е само вкусен и здрав, туку и исконски македонски. Ренот се гледа во нашата историја и култура, бидејќи тој бил користен од нашите претци за лечење на разни болести и за подобрување на апетитот. Јас сакам да го вратам ренот во нашата исхрана и да му покажам на светот дека Македонија има што да понуди во областа на земјоделството”, заклучува Ивановски.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: