strumica denes logo

Професии во Македонија со кои се заработува и до 1.000 евра!

Автор:

Датум:

август 7, 2023

Автор:

Датум:

август 7, 2023

Ако не сте премногу надарени за учење, завршување факултети или магистрирање, тогаш вие сте вистинскиот човек кој треба да ги чуе петте најдобро платени професии во Македонија за кои ви е потребно само средно образование, а кои постојано се дефицитарни со работници.

Платата изнесува од 700 до 1.200 евра, а во огласниците има стотици компании кои бараат баш такви работници кои, ете, поради некоја причина, сѐ уште не се заминати на печалба во Германија.

Почнуваме со најплатените 5 професии во земјава:

Заварувач

Една од професиите која дури и на почетниците им гарантира заработувачка од околу 40.000 денари, додека платата на искусните заварувачи достигнува и над 2.000 евра.

Некои македонски фирми дури нудат и сезонска работа во оваа област, од три до шест месеци, а заработувачката е прилично висока.

Проблемот е во тоа што оваа професија не е популарна кај младите, а работодавачите, пак, најчесто бараат млади работници во кои ќе вложат труд и ќе ги научат на занаетот.

Автомеханичар

Автомеханиката сѐ уште е атрактивна професија кај младите, особено поради тоа што гарантира плата над просекот.

Во споредба со заварувачите, автомеханичарите заработуваат за нијанса помалку, но сѐ зависи од подготвеноста, стручноста и сервисот во којшто сакаат да се вработат.

Еден автомеханичар во земјава заработува од 35.000 денари, а има и такви мајстори кои заработуваат и до 100.000 денари.

Пекар

Недостигот на квалитетни и млади работници особено се чувствува во пекарската индустрија, иако почетната плата на пекарите изнесува околу 40.000 денари.

Впрочем, една почетна пекарска плата вреди колку две минимални плати, а мајсторите-пекари, пак, можат да се пофалат и со плата до 90.000 денари.

Проблемот на пекарите е во тоа што работат и функционираат обратно од светот – дење спијат, ноќе работат.

Професионален возач

Добра плата може да се заработи и со волан. На пример, возачите на меѓуградски автобуси заработуваат од 40.000 до 50.000 денари, а возачите на камиони заработуваат и до 120.000 денари месечно.

Земјава кубури со професионални возачи на автобуси и на камиони, а младите сѐ поретко одлучуваат да вложат во полагање возачки испит, бидејќи полагањето не е воопшто евтино.

Од друга страна, тие што имаат веќе положено за Д и за Е категорија, тие веќе се заминати во развиените земји и животот го минуваат во кабина, ама за многу пари.

Мајстори-занаетчии

Секој оној кој во претходните месеци морал да ангажира водоинсталатер, електричар, столар или молер, веројатно се уверил колку се поскапени ваквите услуги, но и колку е тешко да се пронајде слободен и добар мајстор.

Плочкарите, ѕидарите, молерите, столарите, електричарите и водоинсталатерите се одлични професии особено за младите луѓе кои сакаат да научат занает, а уште веднаш да почнат да заработуваат убави пари.