ПРОДАДЕНА НАЈСКАПАТА ВИЛА НА БАЛКАНОТ: За неа се барале 7,5 милиони евра, а еве каде била лоцирана!

септември 11, 2023

Некогаш прогласена за најскапа домашна недвижност, вилата Кеглевич во Опатија има нов сопственик. Огласот за неговата продажба беше повлечен, а цената беше 7,5 милиони евра, пишува Нови лист.

Вилата Кеглевич, која била изградена во далечната 1891 година за грофицата Анжелик Кеглевич (родено Естерхази), била седиште на Полициската станица во Опатија. Судејќи по масата која беше поставена на влезот во дворот, пред влезот на поранешната полициска станица, историската вила Опатија по инвестицијата и темелното реновирање што следи ќе се врати во туристичките води, а инвеститорите планираат да изградат хотел во него, според Нови лист.

На табелата со најава за работите пишува дека градежната дозвола е добиена за пренамена на вилата во хотел со доградба на влезен хол и лифт, а како инвеститор е наведена фирмата РИ ЈИР д.о.о. од Опатија.

Вилата е одржувана и прилично сочувана однадвор, додека од внатрешната страна е извршена реконструкција на поткровјето со цел да се зголеми нето корисната површина, а на подовите е преградена со преградни ѕидови. Однадвор ја има зачувано својата првобитна форма, освен во поткровјето каде што се додадени светлосни куполи и во приземјето каде што е доградена портирот“, е дел од огласот со кој на пазарот се нудеше вилата Кеглевич. последен негов сопственик бил грофот Николаус Петер Драшкович, кому и двата недвижности му биле вратени во процесот на враќање на национализираниот имот, пишува Нови лист.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: