strumica denes logo

ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКУ УЧЕНИЦИ СЕ ЗАПИШАЛЕ ВО ПРВА ГОДИНА ВО СТРУМИЦА, НАЈМАЛ ИНТЕРЕС ВО ЗАНИМАЊАТА ПОЛЕДЕЛЕЦ, МОНТЕР ЗА СУВА ГРАДБА И ЕЛЕКТРИЧАР-ЕЛЕКТРОМОНТЕР!

Автор:

Датум:

јуни 20, 2019

Категории:

Струмица

Автор:

Датум:

јуни 20, 2019

Категории:

Струмица

По првото пријавување во јунскиот уписен рок за запишување на ученици во прва година во трите средни општински училишта во учебната 2019/2020 година, се запишале вкупно 628 ученици. Од нив, 222 во СОУ „Јане Сандански“, 154 во СОУУД „Димитар Влахов“ и 252 ученика во СОУ „Никола Карев“. Останати се 633 слободни места, а во нив не се внесени податоците за медицинска сестра, затоа што ќе има квалификационо тестирање.
Најмал интерес има во тригодишното образование во занимањата поледелец, монтер за сува градба и електричар-електромонтер, каде нема пријавено ниту еден ученик, а најголем интерес има во медицинската струка, каде бројот на пријавени е поголем од утврдената потреба.
Квалификационо тестирање за пријавените ученици кои имаат ист број на бодови за медицинска сестра во здравствената струка, ќе се организира во СОУУД „Димитар Влахов“ на 21 јуни 2019 година, а конечните ранг листи со резултатите ќе се објават на 21 јуни 2019 година.
Второто пријавување и запишување на учениците ќе се врши на 24 и 25 јуни 2019 година, а резултатите од запишувањето и слободните места ќе се објават на 26 јуни 2019 година.
Третото пријавување и запишување на учениците ќе се врши на 1 јули 2019 година, а резултатите од запишувањето и слободните места ќе се објават на 2 јули 2019 година.
Учениците кои се упатени на поправни испити, испит на година, испити за побрзо напредување, може да се запишат во училиштата во кои има слободни места после јунскиот рок, на 26 август 2019 година за што доставуваат доказна документација.