ПЛАНИРАЈТЕ ГИ СЛЕДНИТЕ АВАНТУРИ: Календар за неработни денови за 2024 година!

декември 26, 2023

За сите граѓани на РМ:

 • 01 јануари (понеделник), Нова Година,
 • 07 јануари (недела), Божиќ, првиот ден на Божиќ според православниот календар, односно 08 јануари (понеделник) е неработен ден,
 • 10 април (среда), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
 • 1 мај (среда), Ден на трудот,
 • 06 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
 • 24 мај (петок) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
 • 02 август (петок), Ден на Републиката,
 • 8 септември (недела), Ден на независноста, односно 09 септември (понеделник) е неработен ден,
 • 11 октомври (петок), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба,
 • 8 декември (недела), „Св. Климент Охридски“, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед

 • 06 јануари (сабота), Бадник, ден пред Божиќ,
 • 19 јануари (петок), Богојавление (Водици),
 • 03 мај (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
 • 21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
 • 28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 01 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
 • 01 ноември (петок), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (среда), првиот ден на Божиќ.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

За граѓаните припадници на албанската заедница

 • 22 ноември (петок), Ден на албанската азбука.

За граѓаните припадници на српската заедница

 • 27 јануари (сабота), Свети Сава.

За граѓаните припадници на ромската заедница

 • 08 април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите.

За граѓаните припадници на влашката заедница

 • 23 мај (четврток), Национален ден на Власите.

За граѓаните припадници на еврејската заедница

 • 12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур.

За граѓаните припадници на бошњачката заедница

 • 28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците.

За граѓаните припадници на турската заедница

 • 21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик.
Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: