strumica denes logo

Отворете четири очи кога јадете туна – Има ознаки кои покажуваат дека е уловена во радиоактивна област!

Автор:

Датум:

септември 22, 2023

Автор:

Датум:

септември 22, 2023

Конзервираната туна е дел од нашето дневно мени, а ги гледате ли етикетите на лименката кои го покажуваат потеклото на таа риба? Дури и да погледнете, веројатно не знаете доволно за риболовните терени наведени на етикетата.

Здружението на потрошувачи Ефектива на својот профил на Твитер даде пример за туна која може да се купи во српските продавници, а во која јасно стои дека содржи риби од риболовните области кои се означени како ризични, во однос на зголеменото ниво на радијација.

„Една од нив е онаа на сликата, на која јасно стои дека содржи риби од риболовните подрачја на Тихиот Океан, кои се означени со црвени букви, како последица на несреќата во нуклеарната централа Фукушима. Точно, тоа се случи пред 12 години, но активностите околу испуштањето на радиоактивна вода во морето продолжуваат и денес. Да претпоставуваме дека оваа риба е проверена од надлежната ветеринарна управа која го одобрила пуштањето во промет. Но, пред само неколку недели имавме ситуација кога овошјето произведено во Србија беше вратено од границите на ЕУ, поради покачени состојки кои се штетни за здравјето…“, вели Ефектива.

Во овој случај, проблематичните шифри се ФАО 61, 71, 77 и 81 – но има и други кои укажуваат на ризични риболовни области.

Полиците на пазарите се полни со рибни производи од различни делови на светот, а кога се работи за „дива“ риба, потребно е на пакувањето да се наведе риболовниот простор каде што е уловена (за одгледуваните риби, земјата каде што се одгледува ). Риболовното подрачје е означено според меѓународната класификација (ФАО + соодветен број). Ова е многу важно, бидејќи ви дава информации дали рибата е фатена во зоната на зрачење. Кодовите на ФАО 61, 67, 71, 77, 81 и 87 укажуваат на радиоактивни области на Тихиот Океан.

Погледнете некои други знаци на кои може да наидете и какви информации носат тие.

ФАО 21 – Северозападен Атлантик

ФАО 27 – Североисточен Атлантик

FAO 27. III d = Балтичко Море

FAO 31 = Централно-Западен Атлантик

ФАО 34 = Источен Централен Атлантик

ФАО 37,1, 37,2 во 37,3 = Средоземно Море

FAO 37.2.1 = северниот дел на Јадранското Море (риболовно подрачје на словенечки рибари)

ФАО 37,4 = Црно Море

ФАО 41 – Југозападен Атлантик

ФАО 51 и 57 – Индиски Океан

ФАО 61, 67, 71, 77, 81 и 87 – Тихиот Океан

ФАО 48, 58, 88 – Антарктик