strumica denes logo

ОТКРИЕНО НЕЛЕГАЛНО ТРГУВАЊЕ СО ОТПАД ВО СТРУМИЦА – ОСОМНИЧЕНИТЕ ПАРИТЕ ГИ УПЛАЌАЛЕ НА СМЕТКА НА НИВНИТЕ СОПРУГИ!

Автор:

Датум:

јануари 31, 2022

Категории:

Хроника, Струмица

Автор:

Датум:

јануари 31, 2022

Категории:

Хроника, Струмица

Секторот за внатрешни работи Струмица до Основното јавно обвинителство Струмица поднесе 4 кривични пријави против А.Ш.(39), Ѓ.Ш.(36), Е.Ш.(37), С.Ш.(30), И.Ј.(44), М.Р.(21), С.Р.(32), Ф.Р.(37) и С.Р.(32), сите од Струмица, поради постоење основи на сомнение за нелегално тргување со отпад, односно за сторено кривично дело „загрозување на животната средина и природата со отпад“ по член 230 став 3, а во врска со член 22 од Кривичниот закон.

Осомничените А.Ш., Е.Ш., И.Ј., С.Р. и Ф.Р. во текот на 2019, 2020 и 2021 година откупувале, собирале и складирале секундарни суровини (отпад) и хаварисани возила на повеќе локации во Струмица, кои подоцна ги носеле и ги продавале на лиценцирани правни лица за откуп на секундарни суровини.

Паричните средства од изршената продажба правните лице ги уплаќале на сметки на осомничените Ѓ.Ш., С.Ш., М.Р. и С.Р. , најчесто сопруги на лицата кои ја вршеле продажбата, со што осомничените нелегално тргувале со отпад.