strumica denes logo

ОД ПРВИ ДЕКЕМВРИ ЌЕ СЕ ВРАТИ ЕВТИНАТА ДНЕВНА ТАРИФА: ГОТВЕЊЕ ОД 13:00 ДО 15:00 ЧАСОТ!

Автор:

Датум:

ноември 19, 2023

Автор:

Датум:

ноември 19, 2023

Од 1 декември 2023 година повторно ќе се воведе евтината дневна тарифа за електричната енергија. Оваа одлука е донесена од Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) и беше објавена од претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски. Евтината дневна тарифа ќе важи во периодот од 13 до 15 часот и ќе биде на располагање на околу 200 илјади потрошувачи кои имаат таканаречени смарт броила и оние кои имаат непречен пристап до броилата на ЕВН​​​​​​.

Одлуката за повторно воведување на евтината дневна тарифа се смета за значајна мерка во контекстот на економските и енергетските предизвици со кои се соочува земјата. Регулаторната комисија истакна дека електродистрибуцијата има рок од четири месеци да ги усогласи сите 700 илјади броила за домаќинствата, што укажува на значителните подготовки што треба да се направат за успешното спроведување на оваа промена​​.

Оваа промена се очекува да има позитивно влијание на потрошувачите, овозможувајќи им да го намалат својот трошок за електрична енергија преку искористување на поволните цени во специфицираниот период од денот. Се очекува дека оваа мерка ќе придонесе за подобро управување со енергетските ресурси и ќе помогне во областа на енергетската ефикасност во земјата​​.