НЕ ПУКАЈТЕ ПЕТАРДИ – КАЗНИ И ДО 500 ЕВРА!

декември 15, 2023

Оштетени прсти, раце, дланка се регистрирани низ болниците во Македонија во последните години, како последици од употребата на петарди. Бројката е поголема во периодот околу Нова Година. Освен оштетени екстремитети има пријавено и случаи со штетност и врз слухот, а штетно е и вдишувањето на честичките од експлозијата.

Според информациите од клиничките центри најмалиот пациент со повреда од пиротехнички средства кој бил хоспитализиран во Македонија имал само 8 години.

Најчесто се повредени пациенти на возраст од 14 до 22 години, иако не е мала бројката и на повредени возрасни.

Продавањето, односно купувањето и активирањето на петарди на јавни места, на улица, во дворови, влезови на станбени згради, е казниво.

Родителите треба да знаат дека тие ќе бидат гонети доколку им набавуваат и овозможуваат на нивните деца да користат петарди.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: