НАУЧНИЦИТЕ ТВРДАТ: Вонземјани би можеле да видат градби на Земјата од 3.000 светлосни години оддалеченост

јануари 12, 2024

Напредните вонземски цивилизации оддалечени стотици или илјадници светлосни години можеби ќе можат да видат згради на Земјата.

Ова се тврди во трудот на Заза Османов, истражувач од Слободниот универзитет во Тбилиси во Грузија и проектот SETI (Search for Extraterrestrial Life Forms), пишува IFLScience.

Потрагата по вонземски живот, се наведува во текстот, во ова време на Земјата е многу елегантна по својата едноставност. Додека бараме потенцијални вонземски сигнали намерно или ненамерно испратени во вселената, ние исто така ги скенираме ѕвездите за мали варијации во светлината што ни покажуваат дека егзопланета блокирала дел од светлината на ѕвездата.

Откако ќе се открие егзопланета, се испитуваат нејзините гасови, хемискиот состав и слични потенцијални индикатори за живот. Нашите методи и телескопи напредуваа многу брзо.

– Го разгледавме прашањето дали вештачките конструкции се видливи за напредна вонземска цивилизација. Земајќи ги предвид општите закони на физиката, откривме дека откривањето е можно од далечина од 3.000 светлосни години и под одредени услови кои би можела да ги надмине напредна вонземска цивилизација од типот II – вели Заза Османов во студијата објавена во списанието Astra Astronautica.

Тој ги дели цивилизациите на типови според скалата на Николај Кардашев.

– Бидејќи фокусот би бил на идентификување на нашата цивилизација, главниот фокус би бил на пронаоѓање на големи бродови, згради и вселенски сателити. Таквите артефакти лесно може да се идентификуваат како вештачки градби. За таа цел би било природно фокусот да биде на видливата светлина што се рефлектира од предметите – се вели во студијата.

Тие го сметаа најдобриот начин за откривање објекти и веруваат дека тоа е оптичка интерферометрија и употреба на мегателескопи.

– Откривме дека најголемото растојание од кое е можно да се види објект долг 10 метри би било 3.000 светлосни години. Анализирајќи ја спектралната чувствителност, се покажа дека овие телескопи ќе треба да имаат дијаметар кој би бил преголем за да може да се изгради цивилизација од типот I, но тоа може да го направи само цивилизација од типот II – заклучи Заза Османов.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: