Научниците пронајдоа нешто чудно на Месечината: Карпи со необична рефлексија!

јануари 25, 2024

Бидејќи Месечината нема атмосфера и нема активни тектонски плочи, нејзината површина останува непреченo избраздена од ударни кратери, разни други формации и покриена со прашина. Научниците неодамна забележаа невообичаено рефлектирачки карпи во овој правлив пејзаж на Рајнер Гама, еден од мистериозните кривини на Месечината што се карактеризира со засилено магнетно поле.

Иако на почетокот се мислеше дека е кратер, Рајнер Гама е всушност рамна „точка“ (слика подолу) која наликува на облак, не фрла сенка, но сепак е исклучително забележлива во темнината на огромната лунарна рамнина наречена Океан на бури (Oceanus Procellarum).

Чудните вртлози на Месечината
Месечевите вртлози се малку интригантна појава. Секоја е поврзана со магнетна аномалија, но не секоја магнетна аномалија има свој карактеристичен вител. Постојат неколку теории за нивната причина, пишува Science Alert.

Некои веруваат дека тие се произведени од, или на некој начин поврзани со, кластери магнетизирани карпи кои ги одбиваат честичките од сончевиот ветер. Магнетизираниот материјал останува со светла боја бидејќи е заштитен од сончевиот ветер, кој ги затемнува околните области преку хемиски реакции.

Други теории сугерираат дека вртлозите се предизвикани од интеракциите помеѓу магнетните аномалии во кората на Месечината и фините наелектризирани честички прашина. Исто така, можно е вртлозите да се резултат на античка, магнетна лава која течела веднаш под површината на Месечината или дека тоа е миграција на микро прашина под влијание на сончевиот ветер.

„Таа карпа беше многу поразлична од другите“
Со цел подобро да се разбере што се случува во оваа мистериозна област, Отавијано Риш, планетарен научник од Универзитетот во Минстер во Германија, и неговите колеги анализирале околу милион снимки од расфрлани карпи на површината на Месечината направени од лунарниот извидувачки орбитер на НАСА.

Во кратерот Рајнер К, во близина на вителот Рајнер Гама, забележале карпа која рефлектира светлина на многу уникатен начин: „Таа карпа беше многу различна од другите. Рефлектираше помалку светлина назад кон Сонцето од другите карпи“.

Научниците потоа се обиделе да пронајдат повеќе вакви камења на снимките користејќи алгоритам кој ги издвоил сите оние со необичен изглед во однос на големината и рефлексијата. Вештачката интелигенција идентификувала околу 130.000 такви можни објекти.

Експертите разгледаа голем дел од резултатите. Тие откриле дека карпите со послаба рефлексивност се локализирани во близина на магнетната аномалија на Рајнер Гама, но дека не сите камења во кратерот Рајнер К ја имале оваа чудна рефлексивност.

Необична прашина
Иако карпите можеби се формирале при удар на кратер, научниците веруваат дека нивните чудни рефлектирачки својства се поверојатно резултат на тенок слој прашина што се акумулира на некои, но не на сите карпи. Оваа прашина веројатно има единствена густина, големина или структура. Веројатно, затоа што сè уште не е јасно точно кои се неговите карактеристики.

Така, во близина на чудните свиоци на Месечината биле откриени карпи со необичен одраз. Овој одраз може да биде предизвикан од прашина со, засега, недефинирани својства. Интересно, нели? НАСА планира наскоро да испрати лендер до Рајнер Гама за подобро да ги истражи овие мистериозни магнетни аномалии. Можеби тогаш ќе имаме повеќе одговори и ќе дознаеме кој точно механизам се крие зад вртлозите на Месечината.

Студијата наречена „Откривање на процес на сортирање прашина на карпи во близина на вителот Рајнер Гама на Месечината“, беше објавена во списанието за геофизички истражувања – планети.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: