strumica denes logo

НАСА планира да изгради живеалишта на Месечината: Се знае како и кога ќе го направат тоа

Автор:

Датум:

октомври 10, 2023

Категории:

Свет, Наука, Струмица

Автор:

Датум:

октомври 10, 2023

Категории:

Свет, Наука, Струмица

Додека НАСА од една страна се подготвува за враќање на Месечината, што првично беше планирано за следната година, но мисијата е одложена, од друга страна, американската вселенска агенција размислува и за изградба на живеалишта на земјиниот сателит. Такво нешто, се разбира, не треба да се очекува толку брзо, но ако се оди според плановите на научниците на НАСА (а плановите во вселенската индустрија често може да се одложат или понекогаш целосно да пропаднат), првите астронаути, како и цивилите , ќе живее во лунарни живеалишта до 2040 година.

Овие планови или желби им ги открија на новинарите на Њујорк Тајмс од седум научници од НАСА. Се наоѓаме на пресвртница и на некој начин се чувствуваме како сон. На други начини, се чини неизбежно да завршиме таму, коментира директорот за технолошки развој на агенцијата Ники Веркхајзер.

Иако самиот факт дека НАСА размислува за изградба на објекти погодни за живеење на Месечината е интересен, начинот на кој тие сакаат да го остварат е уште поинтересен. Некаде во иднина, тие сакаат да испратат голем 3Д печатач на Месечината, кој со помош на лунарен бетон направен од парчиња карпи, минерални фрагменти и прашина пронајдени на горниот слој на површината на Месечината, ќе ги отпечати живеалиштата каде што астронаутите треба да го поминуваат слободното време и живеат.

Како дел од проектот, НАСА веќе неколку години соработува со американската компанија ICON, која е специјализирана за градба со помош на 3Д принтери. Оваа компанија досега има испечатено стотици куќи во Тексас и Мексико, а со нивниот 3Д печатач куќата може да се заврши за само 48 часа. Додека тие се специјализирани за ваков вид градба на Земјата, ситуацијата и условите на Месечината ќе бидат радикално различни.

Веќе следната година, НАСА ќе тестира такви живеалишта во својот центар за вселенски летови Маршал, додека агенцијата во моментов развива симулација на лунарен бетон за тестирање на Земјата. Живеалиштата кои ќе се градат од овој бетон треба да обезбедат заштита од екстремни температури, како и од микрометеори, пишува ЗИМО.