strumica denes logo

НАСА ќе рудари ретки метали и суровини од Месечината и астероидите

Автор:

Датум:

септември 7, 2023

Категории:

Наука, Свет, Струмица

Автор:

Датум:

септември 7, 2023

Категории:

Наука, Свет, Струмица

Вселенското рударство, т.е. извлекување ресурси од астероиди, сателити на Земјата и други небесни тела, е релативно ново поле на истражување, но има потенцијал да го промени нашиот начин на живот и да ја трансформира глобалната економија.

Последните случувања сугерираат дека рударството во вселената постепено станува реалност. Но, дали астероидите навистина можат да ни помогнат да ги надополниме оскудните ресурси на Земјата? Предизвиците се големи, велат експертите, додека Кина, која неодамна ја претстави својата визија за искористување на вселенските ресурси, се чини дека влегува во игра.

Астероидите би можеле да не спасат од недостиг на основни ресурси исцрпени во рудниците на копното, според Фајненшл тајмс, пренесува Катимерини. Потенцијалните цели го вклучуваат астероидот 16 Фише, парче метал во облик на компир со дијаметар од околу 226 километри што орбитира околу Сонцето во астероидниот појас помеѓу Јупитер и Марс, стотици милиони километри оддалечени од Земјата.

НАСА се подготвува да ја лансира оваа есен мисијата Фише, која ќе го истражува истоимениот необичен астероид, кој наводно содржи метали во вредност од трилиони долари. Се проценува дека се состои речиси исклучиво од железо, никел и можеби помали количини злато, платина и кобалт, во вредност до 75 пати повеќе од целата светска економија.

НАСА не ја дизајнираше мисијата за финансиска добивка: студијата на астероидот се очекува да даде индиции за еволуцијата на Сончевиот систем и формирањето на карпести планети како Земјата. Астероидот 16 Фише наводно содржи метали од повеќе трилиони долари како што се железо и никел. Дизајнирана за следење и набљудување, мисијата на НАСА нема да ископува ретки метали, задача што ја преземаат стартапи како што е AстроФорџ од Калифорнија, една од последните приватни компании што се впушти во вселенско ископување.

Во април 2023 година, лансираше мал тест робот како претходник на друга планирана мисија до вистински астероид, оддалечен 35 милиони километри. Секторот за вселенско рударство е сè уште далеку од собирање ресурси, на крајот на краиштата, трошоците би биле астрономски, велат експертите. Месечината е уште една многу поблиска цел за ретките метали и други материјали како хелиум 3, потенцијално супергориво за производство на нуклеарна енергија, но одењето до таму е исто така скапо.

И експертите предупредуваат дека трошоците за ископување во вселената можеби никогаш нема да се надоместат, бидејќи успешните мисии може да доведат до вишок и колапс на цените на металите на Земјата. Друг проблем е недостатокот на јасни, обврзувачки, еднострани договори кои ја регулираат експлоатацијата на ресурсите во вселената, што може да создаде конфликт и да ги влоши нееднаквостите на Земјата.