НАСА ЌЕ ПРАВИ КУЌИ СО 3D-ПРИНТЕР НА МЕСЕЧИНАТА, ПРВИТЕ ЖИТЕЛИ СЕ ОЧЕКУВААТ ДО 2040

октомври 26, 2023

Повеќе од половина век откако прва испрати луѓе на Месечината, американската вселенска агенција НАСА на големо се подготвува да воспостави населба на Месечината. Американската вселенска агенција неодамна ѝ додели на пионерската градежна фирма 60 милиони долари за изградба на куќа на Месечината до 2040 година, наменета не само за вселенските истражувачи, туку и за пошироката јавност.

Иновативната стратегија вклучува испраќање огромен 3Д печатач на Месечината. Овој печатач ќе користи лунарен бетон, составен од камења и месечева прашина, за да ја создаде основата на структурата. Во соработка со академски институции и приватни претпријатија, НАСА е во процес на дизајнирање на основните компоненти како врати, плочки и мебел за живеалиштето на Месечината.

ICON се вика компанијата со седиште во Остин, која го потпиша договорот со НАСА во 2022 година, поради својата моќ за изработка на објекти со 3D печатење на Земјата. Тие прецизно создаваат богати домови слој по слој, користејќи го нивниот комерцијален систем, Вулкан.

Овој метод користи мешавина од цемент, песок и вода како филамент, слично на густо мастило истисната од печатачот во кохезивни ленти. Секој структурен елемент, како што се ѕидови или покриви, се печатат одвоено и подоцна се склопуваат. Неверојатно, овој механизам за печатење може да ги изгради објектите за само 48 часа.

Од своето основање во 2018 година, ICON успешно отпечати над 100 домови во северниот регион на Остин. Овој иновативен метод на градба, со неговото брзо извршување, предизвика интерес како потенцијално решение за дилемата за домување во САД.

БАЗА НА МЕСЕЧИНАТА – СТРАТЕШКИ ПРИОРИТЕТ НА САД

Изминатите децении сите планови на САД за воспоставување на бази во вселената завршуваа неславно, се до воспоставувањето на мисијата Артемис (Артемида). Работите се сменија и во геополитичка смисла, па, според согледувањата на аналитичарите, испраќањето луѓе на Месечината сега речиси целосно се усогласува со стратешките интереси на САД и нивните сојузници. Мисијата Артемис фундаментално се разликува од Аполо бидејќи се базира на соработката со приватната индустрија и меѓународните партнери, односно земјите кои се политички сојузници на САД на се повжештената меѓународна политичка сцена.

Некои геополитички набљудувачи веќе почнаа да го карактеризираат глобалниот натпревар меѓу Соединетите Американски Држави и Кина како втора Студена војна, па дури и ако тоа не е целосно слично на првобитната Студена војна, во тек е голема економска, политичка и дипломатска конкуренција.

Со оглед на нескриените вселенски амбиции на Кина и Русија, очигледно е дека, со повеќедецениска пауза, сме сведоци на втора вселенска трка, повторно назад кон Месечината, која нуди одредена јасност за тоа кој се усогласува со САД, а кој со Кина.

Понатаму, планот Артемис подразбира и воспоставување база на Марс, со намера да се сместат оние што се осмелуваат да престојуваат на површината на Марс. Проектот е сè уште во зародиш, со само концептуални дизајни од 2022 година кои го расветлуваат неговиот потенцијален изглед. Сепак, овој првичен дизајн може значително да се развива во текот на следните години.

Во моментов, НАСА не соопштува колку би чинел патот и сместувањето на цивили на Месечината.

НАСА ги перцепира 3Д-печатените куќи на Месечината како клучен аспект на нејзините лунарни амбиции.

Рејмонд Клинтон, на возраст од 71 година, кој е заменик директор во одделот за наука и технологија на Центарот за вселенски летови Маршал на НАСА, вели: „Посакувам да бидам наоколу да го видам. Кога зборуваме за одржливо човечко присуство, за мене тоа значи дека имате лунарна населба и имате луѓе кои живеат и работат на Месечината континуирано. Што би можело да биде тоа зависи само од имагинацијата на претприемачите“.

РЕШАВАЊЕ НА ТЕХНИЧКИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ

Пред изведувачот на работите, ICON и пред НАСА е тешка задача за обезбедување на потребната инфраструктура и заштита против термички предизвици, радијација и закани од микрометеорити. Пред распоредувањето на 3Д печатачот, НАСА ќе треба да воспостави зони за слетување на ракети на Месечината. Според експертите, од витално значење е овие перничиња да се наоѓаат на растојание од живеалиштата за да се намалат ефектите од лунарната прашина за време на ракетните операции.

„За да ја смениме парадигмата за истражување на вселената од „таму и повторно назад“ во „таму за да останеме“, ќе ни требаат робусни, еластични и широко способни системи кои можат да ги користат локалните ресурси на Месечината и другите планетарни тела, изјави Џејсон Балард, ко-основачот и извршен директор на ICON.

Како прелиминарен чекор, ICON има за цел да ги процени перформансите на својот печатач во Центарот за вселенски летови Маршал на НАСА во наредниот февруари, фокусирајќи се на неговата приспособливост на условите за вакуум и радијација кои преовладуваат во вселената.

На крајот, временската линија ќе зависи од напредокот на НАСА во поставувањето зони за слетување на Месечината. Вселенската агенција се подготвува за втората фаза од својата мисија Артемис, закажана за 2024 година, која ќе испрати астронаути на орбитата на Месечината.

Следната фаза, Артемис 3, чија цел е или 2025 или 2026 година, предвидува слетување на астронаутите на Месечината. Ова ќе бидат суштински чекори за конечно создавање градба погодна за живеење на сателитот на Земјата.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: