strumica denes logo

МАКЕДОНСКИОТ АЈНШТАЈН: Македон се закити со златен медал на математичка олимпијада во САД!

Автор:

Датум:

јуни 6, 2024

Автор:

Датум:

јуни 6, 2024

Нашиот мал математички генијалец Македон Димитровски, оваа учебна година ја завршува со уште еден златен медал, овојпат на Математичката олимпијада за основни училишта (MOEMS) од САД.

Македон на натпреварот учествуваше преку училиштето НОВА, каде доби целосна стипендија за образование.

Инаку оваа математичка олимпијада е основана во 1979-та година и претставува едно од најпознатите натпреварувања од областа на математиката во САД и во целиот свет, каде секоја година учествуваат над 120.000 ученици од повеќе од 39 земји.