Кинески научници клонираа мајмун кој е генетски сличен на човекот!

јануари 22, 2024

Кинески научници го клонираа првиот резус мајмун, вид кој често се користи во медицинските истражувања поради неговата физичка сличност со луѓето.

Тие веруваат дека со оваа постапка би можеле да го забрзаат тестирањето на лекови, бидејќи генетски идентичните животни имаат исти реакции, со што ќе се овозможат попрецизни и побезбедни тестови.

Во претходните обиди да се клонираат мајмуни резус, женката не ја износила бременоста до крај или младенчињата умирале неколку часа по раѓањето. Кога се размножуваат цицачите, тие произведуваат потомци кои имаат мешавина од гените на таткото и мајката. За време на клонирањето се користат специјални методи за да се добие поединец кој е идентична копија на друг.
< Најпознатото клонирано животно е овцата Доли, родена во 1996 година. Научниците ги репрограмираа клетките на кожата на овцата и ги претворија во ембрионални - градежни клетки кои можат да се развијат во кој било дел од организмот. Овие ембриони потоа беа вградени во сурогат мајката на Доли. Активистите се загрижени Кинеските научници наведуваат дека во суштина го правеле истото, но со резус мајмун и дека животното било здраво повеќе од две години, што значи дека процесот на клонирање бил успешен, пишува BBC. Но, портпаролот на британското Кралско друштво за спречување на суровост кон животните (RSPCA) рече дека страдањата низ кои поминале животните ја надминуваат секоја непосредна корист за човечките пациенти. Резус мајмуните вообичаено живеат во дивината на Азија; во Авганистан, Индија, Тајланд, Виетнам и Кина. Првите макаки мајмуни беа клонирани во 2018 година, но научниците претпочитаат резус мајмуни за време на медицинските испитувања поради нивната генетска сличност со луѓето. Проблемот со репрограмирање на возрасни клетки во ембрионални е тоа што во повеќето обиди се прават грешки. Поради ова се раѓаат многу мал број клонирани индивидуи, а уште помалку од нив се здрави. Решен главниот проблем Научниците од Кина открија дека при неуспешните обиди за клонирање со резус мајмуни, плацентата, која го снабдува фетусот со кислород и хранливи материи, не се развила правилно поради грешка во процесот на репрограмирање и затоа фетусот не можел да се развие. Затоа, експертите не го користеле делот од клонираниот ембрион кој понатаму се развива во плацентата. Тие користеле 113 ембриони, од кои успеале да вградат 11. Оствариле две бремености, од кои едната била износена до крај. Клонираниот мајмун го нарекле „РеТро“, по научниот метод кој го користеле во текот на постапката. „Нема непосредна примена на ова истражување. Тоа треба да биде од корист за пациентите, но вистинската примена е со години и веројатно ќе треба да се произведат повеќе такви животински ‘модели’“, рече портпаролот на RSPCA. „RSPCA е многу загрижена поради големиот број на животни кои страдаат кога овие експерименти се изведуваат со ниска стапка на успех. Приматите се интелигентни и чувствителни животни, а не алатки за истражување“. „Ги следевме сите упатства“ Како одговор на овие забелешки, генетичарот Фалонг Лу од Кинеската академија на науките изјави за BBC дека научниците имаат за цел да користат што е можно помалку ембриони и дека се добиени сите етички одобренија за истражувањето. „Сите процедури за животни во нашата студија се придржуваа до упатствата поставени од Комитетите за употреба и грижа за животните на Шангајскиот институт за биолошки науки, Кинеската академија на науките (CAS) и Институтот за невронаука. Протоколот беше одобрен од страна на животинската употреба и Комитетот за грижа CAS Центар за извонредност во науката за мозокот“, рече тој. Истражувањето Reprogramming mechanism dissection and trophoblast replacement application in monkey somatic cell nuclear transfer беше објавено во списанието Nature communications.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: