strumica denes logo

Како да препознаете дали месото кое го купувате е свежо?

Автор:

Датум:

мај 13, 2024

Автор:

Датум:

мај 13, 2024

Месото доаѓа во продавница во различни форми, а не секогаш е лесно да се препознае кое е свежо и квалитетно, особено во случајот со меленото месо. Елизабет Росике од Германскиот земјоделски центар истакнува дека иако многумина веруваат дека тоа е нездраво, маснотиите всушност му додаваат вкус на месото. Квалитетното месо се карактеризира со одредена количина интрамускулна маснотија, видлива со бели ленти слични на вените кои се провлекуваат низ месото.

Исто така, кога купувате пакувано месо, важно е да проверите дали има вода во пакувањето. Се препорачува внимателно да го прегледате месото пред да го ставите во корпа, а тоа трае не повеќе од пет секунди.

„Ако месото лежи во вода што е крвава, тоа обично укажува дека е старо“, објаснува Роесике.

Идеалната боја на месо варира во зависност од видот. Телешкото месо треба да биде светло, но не и бело, слично на живината. Говедското месо треба да има средна црвена боја, но не премногу темно. Свинското месо е идеално кога е бледо розево. Треба да се избегнуваат сите сивкасти нијанси на месо, предупредува Роесике.

Друг начин да се провери свежината на пакуваното месо е неговата цврстина. Под притисок на прстот, месото треба брзо да се врати во првобитната форма и да не остане вдлабнатина. Површината на месото треба да биде сјајна.