Како би можел да изгледа светот во 2050 година!

декември 3, 2023

Континуираното уништување на природата ширум планетата до средината на овој век ќе резултира со големи шокови во резервите на храна и вода за пиење, исчезнување на уникатни видови и губење на пејзажите клучни за човечката култура и слободно време, предупредуваат научниците.

Ако човештвото не ги исполни своите обврски за справување со петте главни двигатели на загубата на природата, критичните природни системи би можеле да пропаднат до 2050 година, исто како што се предвидува дека човечката популација ќе достигне врв.

Гардијан контактираше со водечки научници, домородни лидери и екологисти ширум светот за последиците од неактивноста врз губењето на биолошката разновидност до средината на овој век. И покрај тоа што милиони растителни и животински видови се изложени на ризик од исчезнување и се соочуваат со шумски пожари, поплави и екстремни временски услови влошени од климатската криза, зачувувањето на природата е сè повеќе дел од културните војни што беснеат во многу земји и го поттикнуваат противењето на многу политики за зачувување.

Бесконечно уништување на екосистемот

Непреземање мерки до средината на векот може да резултира со исчезнување, брзо ширење на инвазивни видови (кои често носат нови болести), масовно загадување со пластика, намалување на популацијата на риби и исчезнување на шумите, предупредуваат експертите од сите континенти. Според Црвената листа на IUCN, повеќе од четвртина од сите растителни и животински видови кои се проценети во длабочина за зачувување се изложени на ризик од исчезнување.

„Ме исполнува со болка да го гледам бескрајното уништување на природните екосистеми во мојот роден Бразил. Од амазонските и атлантските дождовни шуми до грмушката Серадо, дрвјата кои се дом на безброј инсекти и орхидеи, почвите полни со габи и микроорганизми и земјиштето населено од јагуари и тукани со милениуми брзо исчезнуваат. Двигателите на губитокот на биолошката разновидност се реални и секој може да ги види. Науката нуди моќни решенија, но времето истекува“, рече Александар Антонели, научен директор во Кралската ботаничка градина, Кеву.

За да се спротивстави на потенцијалната загуба, истражувањата покажуваат дека човештвото мора да работи на обновување на природата низ целата планета, да усвои поеколошки земјоделски практики, да ја намали потрошувачката на месо, да го запре ширењето на инвазивните видови и драматично да ја намали употребата на фосилни горива.

На самитот за биолошка разновидност Cop15 минатиот декември, владите се согласија за 23 цели, вклучително и враќање на 30% од деградираните копнени, водни, крајбрежни и морски екосистеми на планетата. Досега, владите не успеаја да исполнат ниту една од нивните самонаметнати цели за губење на природата, а експертите велат дека ова мора итно да се промени.

Сандра Мирна Дијаз, аргентинска биолог која беше копретседавач со Проценката на состојбата на планетата за 2019 година на Програмата за животна средина на ОН, рече: „Во текот на изминатите 50 години, најзначајниот двигател на загубата на биолошката разновидност беше промената на користењето на земјиштето. Ако овие трендови продолжат во следните децении, здравјето на почвата веројатно дополнително ќе се влоши поради ерозијата од интензивните едногодишни култури и биоцидното загадување и засолувањето. Пропорциите на природата во директен контакт со пошироката јавност ќе продолжат да се намалуваат“.

Во текот на изминатите 10.000 години, луѓето исчистиле околу една третина од сите шуми за да направат место за обработливо земјиште, проценуваат истражувачите, уништувајќи клучни екосистеми како тропските дождовни шуми, кои се меѓу најразновидните на планетата.

Сепак, експертите предупредуваат дека се загрозени и уникатните суви предели. Ема Арчер, професор по географија и еколошки науки на Универзитетот во Преторија, вели: „Пејзажот Каро во Јужна Африка се менува, обликуван од менувањето на земјоделските системи, зголемените инвестиции во рударството и обновливите извори на енергија и климатските промени. Доколку подобро не разбереме и не се осврнеме на тоа како овие различни фактори комуницираат на овој скапоцен пејзаж на биолошка разновидност – вклучително и еден од најразновидните пустински екосистеми во светот – последиците ќе бидат страшни“.

Последиците од промената на користењето на земјиштето често се меѓусебно поврзани со другите двигатели на загубата на биолошката разновидност, предупредува Кристијан Џулијао, од домородното население на бразилската амазонија Панкарару: „Ако не ги преземеме потребните активности за зачувување на биолошката разновидност, иднината на светот и нашиот народ може да да се опише со еден збор – пустина“.

Амазон може да стане пустина

„Бразилскиот Амазон, каде што живее мојот народ, ќе стане пустина ако глобалниот економски систем продолжи да дава приоритет на експлоатацијата и профитот пред здравјето на нашата планета и луѓето. Ако веднаш не го промениме сегашниот развој, тоа ќе биде крај на нашето знаење, практики и традиции од кои зависат животните, растенијата и климата“, вели Хулиао за „Гардијан“.

Во октомври, експертска проценка на ОН предупреди дека инвазивните видови станаа проблем од повеќе милијарди долари, кој се очекува да се влоши доколку не се преземат мерки.

Најмалку 3.500 штетни инвазивни видови се регистрирани на глобално ниво, распространети преку човековото патување и трговија и играат сè поголема улога во природните катастрофи како што се смртоносните шумски пожари на Хаваите во август.

Анибал Паучар, професор по шумарство на Универзитетот во Консепсион, кој помогна во спроведувањето на експертската проценка на ОН, рече дека до 2050 година Чиле „ќе ја изгуби својата еколошка уникатност и ќе биде помалку погодно за природата и луѓето“ ако ништо не се преземе. Околу една четвртина од биолошката разновидност на Чиле не може да се најде на друго место на Земјата благодарение на природните бариери како што се пустината Атакама, Андите и Тихиот Океан.

Инвазивните видови станаа закана за ова, рече Пашард: „Прекумерните инвазивни странски видови ќе ги заменат уникатните локални екосистеми, предизвикувајќи изумирање на некои автохтони видови, особено оние ендемични во Чиле, додека други ќе бидат значително намалени“.

Хано Зебенс од Центарот за биодиверзитет и истражување на климата во Сенкенберг во Франкфурт рече дека поради затоплувањето на климата и ширењето на инвазивните видови, животните кои носат болести би можеле да стигнат до нови екосистеми во Европа: „Континуираното затоплување поради климатските промени ќе им овозможи на видовите кои носат болести како што е тигрестиот комарец, да се шират низ Европа“.

Ако ништо не се промени, рече Зебенс, бројот на инвазивни видови во Европа се очекува да се удвои до 2050 година.

Во Северна Америка, без засилени мерки за биосигурност, инвазивните видови ќе го загрозат здравјето на луѓето, домашниот биодиверзитет и економијата, предупреди професорот Питер Стоет, кој беше ко-претседавач со проценката на ОН за инвазивните видови повеќе од четири години.

„Сè поголем дел од населението ќе биде одвоено од природата, физички и психички“

Истражувачите проценуваат дека на луѓето би им требале 1,7% од планетата Земја за да ја одржат сегашната стапка на потрошувачка. Со оглед на тоа што се потребни повеќе ресурси за транзиција кон зелена енергија, експертите велат дека рударските компании мора да најдат нови методи за експлоатација кои ќе ја минимизираат штетата врз природата.

д-р. Чарлс Барбер, висок советник за биолошка разновидност во Светскиот институт за ресурси (WRI), изјави за Гардијан: „Рударскиот бум за транзицијата кон зелена енергија ќе ги доведе рударите во последните засолништа на биолошката разновидност во следните 25 години. Тие минерали ќе бидат ископани, ни требаат. За да избегнеме катастрофа на биолошката разновидност, треба да развиеме начини на рударство кои се далеку различни од еколошки и социјално деструктивни методи на денешницата“.

Унаи Пасквал од Баскискиот центар за климатски промени рече дека растот на населението и урбанизацијата ќе извршат дополнителен притисок врз ресурсите доколку не се управуваат правилно, додавајќи дека правилното управување треба да осигури дека има простор за природата во урбаните области.

„Повеќе од две третини од предвидената популација од 10 милијарди луѓе ќе живеат во градовите до 2050 година. Ова ќе ги зголеми потребите за енергија за управување со растечката сложеност на урбаниот метаболизам. Градовите, исто така, ќе ја зголемат побарувачката за експлоатација на природни ресурси, со страшни ризици за здравјето на екосистемот. Поголем дел од населението ќе биде одвоено од природата, физички и психолошки“, рече Пасквал.

„Ако не дејствуваме ефикасно сега за да го заштитиме и подобриме урбаниот биодиверзитет“, додаде Пасквал, „веројатно ќе видиме уште поголемо човечко страдање, особено меѓу најранливите урбани жители во светот“.

Колапс на рибарството

Со децении на прекумерен риболов на клучните видови за човечка исхрана, неколку експерти го посочуваат колапсот на рибарството како закана, особено со оглед на ризиците од глобалното затоплување. д-р. Жан-Марк Фроментин од институцијата за заштита на морето UMR Marbec истакнува: „Без решителна акција, продуктивноста на океаните, а со тоа и уловот на риби во светот, нагло ќе се намали поради затоплувањето на морската вода и закиселувањето предизвикано од климатските промени. Овој пад ќе биде особено сериозен во тропските океани, каде што дивите риби се од суштинско значење за безбедноста на храната на локалните крајбрежни заедници“.

Суранџел Випс Џуниор, претседател на пацифичката нација Палау и копретседател на Високиот панел за одржлива океанска економија, рече дека светот може да научи од обичаите на неговата земја: „Традицијата на Палау, одржливата практика на паузирање на риболовот за да се надополнат залихите, ги хранеше нашите генерации. Глобалната соработка е клучна. Мерките за одржливост во рамките на нашата ексклузивна економска зона не можат да ја гарантираат способноста на светот да обезбеди храна, воздух и вода“.

Иако климатските промени претставуваат директна закана за човештвото, тие исто така претставуваат голема закана за делови од животот на Земјата, често на непредвидени начини, предупредуваат истражувачите. Хенри Хакинен, постдокторски соработник на Зоолошкиот институт на ЗСЛ, објаснува: „Морските птици во Европа веќе се соочуваат со многу проблеми – инвазивните предатори, мешањето во риболовната опрема и птичјиот грип сериозно ги загрозуваат нивните популации, меѓу многу други закани. Но, сега нашите мориња се загреваат. а тоа предизвикува голема промена во начинот на функционирање на морските екосистеми. Многу морски птици се потпираат на овие ладни водни видови, особено за време на сезоната на размножување, а ако нивната храна ја снема, ќе исчезнат и морските птици“.

Хуан Лукас Рестрепо, извршен директор на Alliance of Bioversity International, предупреди дека климатската криза може да претставува голем предизвик за идните резерви на храна во Јужна Азија: „Климатските промени ќе продолжат да бидат главниот двигател на промените во екосистемите на Јужна Азија во наредните децении.

„Зголемувањето на температурите, долготрајните суши и екстремната клима веќе го менуваат природното живеалиште во кое растат многу видови култури, со негативни ефекти врз приносите и безбедноста на храната. Ова е голема закана за еколошката, социјалната и економската одржливост во регионот. Трендот продолжува, ќе ја ограничи достапноста на храната и ќе ги зголеми цените на храната, што ќе резултира со зголемена неухранетост“, посочува Рестрепо.

Сузан Чомба, директорка на Виталните пејзажи за Африка во WRI, рече дека управувањето со заканите што ги носи климатската криза за Африка и нејзините екосистеми ќе има меѓународни последици: „Светот не може да ја реши кризата со глад, или климатската криза, без Африка. Денес се соочуваме со совршена бура: скоро 60% од обработливото земјиште на континентот е деградирано. Над 280 милиони Африканци гладуваат. Сушите и циклоните предизвикани од климата ги бришат развојните придобивки од изминатите децении. Ова ќе им наштети на економиите на земјите и ќе десеткува една од нашите најголеми потрошувачи на јаглерод, басенот на Конго“.

Чомба заклучува: „Надежта лежи во 33 милиони мали фармери кои произведуваат повеќе од 70% од храната на континентот и ја извезуваат. Од Нигер до Кенија, овие фармери прават големи чекори, враќајќи ја деградираната земја во продуктивни фарми кои одгледуваат здрава храна, богата во биодиверзитетот и се главни потрошувачи на јаглерод. Низ Африка гледаме надеж за нов пат“.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: