strumica denes logo

Истанбул бара заштита на донерот: Популарното јадење може нагло да поскапи низ Европа!

Автор:

Датум:

јуни 29, 2024

Автор:

Датум:

јуни 29, 2024

Doner kebabs cooking on spits in a restaurant.,Image: 178455650, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BILDAGENTUR-ONLINE/MCPHOTO-SCHULZ / Sciencephoto / Profimedia

Здружението на производители на донер во Истанбул бара донерот да биде заштитен во цела Европска унија, што може да предизвика нагло зголемување на цената на ова јадење низ цела Европа. Заштитата ќе значи дека при изработката на донер мора да се почитуваат строги прописи, што исто така би предизвикало нагло зголемување на цените. Меѓу оние кои го поддржуваат овој предлог е и Ферхат Јилдирим, сопственик на познатиот донер ресторан во Виена „Ферхат“.

Неговиот ресторан работи со години и секогаш има долги редици пред ресторанот. Сепак, Јилдирим е еден од ретките сопственици на донер ресторани кои поддржуваат поголема контрола. Тој во изјава за австрискиот весник „Хојте“ објасни зошто смета дека е неопходно да се заострат прописите.

Имено, тој најголемиот проблем го гледа во индустриското месо. Според него, месото се набавува од големи производители кои месото не го прават само за донер. Затоа смета дека квалитетот и здравствената исправност на тоа месо се под знак прашалник. Тој се сомнева дека месото е многу полошо отколку што веруваат клиентите. За Јилдирим е несфатливо да се грижи дека цените ќе пораснат поради контролата.

„Четири мои роднини починаа од рак за една година. Често слушате дека луѓето умираат од рак. Цврсто верувам дека причината се канцерогените материи во евтиното месо“, изјави тој.

Тој верува дека ниту индустриското месо во Австрија не е подобро. Тој рече дека се надева дека во иднина повеќе ќе се грижи за луѓето, а помалку за профитот, пишува Heute- пренесува Кликс.ба.