strumica denes logo

ИНТЕРВЈУ СО СЛАВЧО ПИНДА: Да го разбудиме големиот фудбалски џин во градот под Царевите кули!

Автор:

Датум:

јуни 20, 2024

Автор:

Датум:

јуни 20, 2024

ВРАЌАЊЕ НА ЗАСПАНИОТ ФУДБАЛСКИ ЏИН ОД СТРУМИЦА „ФК БЕЛАСИЦА“

СТРУМИЦА ДЕНЕС: Што мислите, кои се клучните фактори кои придонесоа за падот на ФК Беласица во последните години?

СЛАВЧО ПИНДА: ФК Беласица во времето на Ванчо Таковски доживеа големи успеси и покажа што значи струмичката гордост. Но, потоа по промена на власта, Таковски ја изгуби политичката поддршка и ја продаде ФК Беласица на друг сопствениот и истиот ја водеше 7 години. Во тие 7 години можам да кажам дека и’ се случија најлошите работи на ФК Беласица и беше приморана да игра во третата фудбалска лига. Стадионот тогаш остана без струја, без вода, без младински категории. Сега ФК Беласица е повторно успешен клуб, ете веќе 10 години откако сум јас сопственик и ќе си дадам за право да кажам дека ја извлеков од калта и ја одржуваме стабилно на македонската фудбалска сцена и го имаме најубавиот фудбалски стадион во Македонија.

СТРУМИЦА ДЕНЕС: Која е вашата стратегија за враќање на клубот на старите патеки на успех и за будење на заспаниот фудбалски џин?

СЛАВЧО ПИНДA: Веруваме дека иднината на клубот лежи во нашите млади таленти. Ќе вложиме значителни ресурси во младинските категории, обезбедувајќи им висококвалитетни тренери и современи услови за тренинг. Нашата цел е да развиеме млади фудбалери кои ќе бидат идни ѕвезди на ФК Беласица.

Ќе работиме на модернизација на нашите спортски објекти и терени. Ова вклучува реконструкција на стадионот, тренинг центарот и обезбедување на современа опрема. Со тоа, ќе создадеме оптимални услови за тренинг и натпревари, што ќе привлече и нови играчи и навивачи.

ФК Беласица има богата историја и силна база на навивачи. Ќе работиме на зајакнување на врските со нашите фанови и локалната заедница преку различни активности, програми и настани. Веруваме дека со нивната поддршка, клубот може да достигне нови височини.

Со овие мерки, сигурни сме дека ќе успееме да го вратиме ФК Беласица на патеките на успех и да го разбудиме заспаниот фудбалски џин.

Нашата цел е да создадеме стабилен, успешен и конкурентен клуб кој ќе биде гордост на Струмица и Македонија.

СТРУМИЦА ДЕНЕС: Каква улога ќе играат младите таленти во враќањето на ФК Беласица на врвот?

СЛАВЧО ПИНДА: Инвестирањето во младинската академија и развојот на млади фудбалери ќе обезбеди континуиран прилив на квалитетни играчи во првиот тим. Ова ќе помогне клубот да има стабилна основа и долгорочна визија, со фокус на создавање на играчи кои ќе бидат верни на клубот и ќе придонесуваат за неговиот успех.

Младите играчи носат свежина, енергија и страст, кои често се неопходни за постигнување на добри резултати. Нивната желба за докажување и натпреварување може да биде мотивација за целиот тим, поттикнувајќи ги поискусните играчи да го дадат својот максимум.

СТРУМИЦА ДЕНЕС: Дали планирате да ангажирате нови играчи за да го зајакнете тимот? Ако да, кои позиции се приоритетни?

СЛАВЧО ПИНДА: Да, планираме да ангажираме нови играчи за да го зајакнеме тимот и да осигуриме конкурентност во лигата. Нашата стратегија за трансфери е внимателно осмислена и се базира на анализа на моменталните потреби и слабости на тимот. Ќе ангажираме централен дефанзивец, централен играч за врска, напаѓач. Покрај овие клучни позиции, ќе бидеме отворени и за можности да доведеме талентирани играчи кои можат да ја засилат тимската хемија и конкурентност. Нашиот пристап е базиран на детална скаутинг анализа и консултации со тренерскиот тим за да осигуриме дека секое ново засилување ќе биде добро вклопено во тимската стратегија и цели.

Со овие засилувања, веруваме дека ќе создадеме силен и балансиран тим кој ќе биде подготвен да се натпреварува на највисоко ниво и да го врати ФК Беласица на патеките на успех.

СТРУМИЦА ДЕНЕС: Како планирате да ги мотивирате сегашните играчи да дадат се’ од себе за клубот?

СЛАВЧО ПИНДА: Мотивацијата на сегашните играчи е клучен фактор за постигнување на тимскиот успех. Ќе ја поврзиме јасната визија и амбиции на клубот со играчите. Кога играчите знаат за што се борат и кои се целите на клубот, тие се повеќе мотивирани да ги дадат своите максимални напори.

Ќе создадеме позитивна и поддржувачка средина во тимот. Ова вклучува изградба на добри односи меѓу играчите, тренерите и управата. Кога играчите се чувствуваат дел од заедница, тие се повеќе посветени на успехот на клубот.

Признание и награди: Ќе воведеме систем на признание и награди за добри перформанси. Ова може да вклучува индивидуални награди за играчи на месецот, бонуси за постигнати цели и други форми на признание. Препознавањето на напорите и успехот на играчите е силен мотиватор.

Потребна е редовна комуникација и конструктивен фидбек од страна на тренерите и управата. Ова им помага на играчите да ги разберат своите силни и слаби страни и да работат на подобрување. Позитивниот и поддржувачки фидбек може значително да ја зголеми мотивацијата.

СТРУМИЦА ДЕНЕС: Каква е улогата на тренерскиот тим во овој процес и дали ќе има промени во стручниот штаб?

СЛАВЧО ПИНДА: Тренерскиот тим е одговорен за развој и имплементација на тактички планови кои ќе одговараат на нашите играчи и ќе ја максимизираат нивната ефективност на теренот. Тие треба да работат на подготовка на тимот за секој натпревар, анализирање на противниците и прилагодување на стратегиите според потребите.Тренерите треба да осигураат дека играчите се физички и психички подготвени за натпреварите. Ова вклучува тренинг сесии, кондициони програми, тактички вежби и ментална подготовка.

Во однос на промените во стручниот штаб, ќе направиме детална оцена на тековниот тренерски кадар за да ги идентификуваме силните и слабите страни. Ако се утврди дека постојат области кои треба да се подобрат, можеме да размислиме за ангажирање на нови стручни лица.

СТРУМИЦА ДЕНЕС: Кои се вашите очекувања за наредната сезона?

СЛАВЧО ПИНДА: Една и единствена цел. Враќањето на фудбалскиот ЏИН Фк Беласица во Струмица и на победничките патеки. А со тоа, ќе го вратиме и народот на трибините да го бодри единствениот фудбалски бренд на Струмица.