ИНТЕРЕСЕН ПОДАТОК: ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКУ СОНЧЕВИ ДЕНОВИ ИМА ВО СТРУМИЦА ГОДИШНО!

октомври 18, 2023

Во Струмичката Котлина се мешаат видоизменета медитеранска клима чиј целосен продор од Егејското Море го стопира венецот на планината Беласица, и континентална клима чие влијание значително го намалуваат планините Огражден и Плачковица. Климата во Струмица и Струмичко се одликува со релативно благи зими, со долги суви лета и со високи средни дневни температури.

Меѓутоа, во зима термометарот може да се спушти и до -20 степени, а во лето термометарот знае да покаже и до 40 степени. Пролетта и есента се пријатни во Струмица, но мошне кратки. Просечните врнежи од околу 600 литри на м2 годишно се со медитерански режим, со максимум во месеците ноември и декември и минимум во август и септември.

Годишно, во Струмица има околу 230 сончеви денови, сончевиот сјај трае просечно 2.377 часа годишно, магла во просек има најмногу дваесетина дена а исто така се јавуваат и ветришта кои дуваат од сите правци. Од нив најизразен е северозападниот, кој најмногу го има во јули, како и северозападниот кој е пролетен, а поретки се северецот и јужниот ветер.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: