(ФОТОГАЛЕРИЈА) ДЕНЕСКА Е НАЈБЛАГИОТ ДЕН ВО ГОДИНАТА, СТРУМИЧАНИ ТРАДИЦИОНАЛНО ГО ОДБЕЛЕЖАА СО СТАВАЊЕ ОБЕТКИ НА НАЈМАЛИТЕ!

април 7, 2019

Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот, (или на 25 март според стариот) календар.

Меѓу народот повеќе е познат како Благовец, Благоец, Блошчојне и слично, и се смета за тежок празник поради што тогаш не се работи. Некои дури го сметаат за голем празник како Велигден поради што се вели: „Благовец, прв ден Велигден“. Тогаш се оди на именден кај оние што имаат име Благоја, Блаже, Благојка, Благица итн.

Свето Благовештение е празник на Пресвета Богородица, но некои го сметаат и за празник Господов.
Според народните верувања овој ден е благ, па и раната не боли, па затоа на малите деца им ги дупат ушите за обетки.

Струмичани традиционално како и секоја година го одбележаа денешниот ден! Во продолжение погледнете ги фотографиите направени во златара „Златко“ и златара „Cartier“ :

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: