ЕВЕ КОЛКАВА ПЛАТА ЗЕМААТ ГОТВАЧИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Работат и празници и викенди!

декември 12, 2023

Во серијата ARD „Lohnt sich das“ (Дали вреди), 27-годишниот Никлас открива како работи во хотел со пет ѕвезди и заработува 2.700 евра бруто месечно.

Никлас работи во хотел во Долна Саксонија. Тој е задолжен за придружни јадења, зеленчук, супи и вегетаријански јадења.

– Мојата работа како готвач е, би рекол, многу стресна бидејќи е психички и физички напорна. Значи, имате многу стрес и дел од работата ја носите дома, изјави тој за Bayerischer Rundfunk.

Никлас истакнува дека веќе се навикнал да работи на празници и дека додатоците за работа во недела и празници би му го намалиле стресот.

-Одморот веќе не ми е нешто посебно, изјави младиот готвач кој иако ужива во работата, напоменува дека се уште има простор за подобрување, особено кога станува збор за платата.

Која е неговата вистинска плата?

– Уште многу треба да се случи пред да бидам задоволен, вклучувајќи ја и платата, вели Никлас.

Месечно добива 2.700 евра бруто, со дополнително работно време тој износ достигнува 2.790 евра, што на крајот му носи нето приход од 1.930 евра, односно месечна плата.

– Многу сум амбициозен. За мене секогаш има еден чекор понатаму. Уште многу треба да се случи пред да бидам задоволен, вклучувајќи ја и платата, изјави Никлас.

Дури и ако добие бакшиш во бизнисот со ресторани, тој вели дека не се потпира на бакшиш бидејќи тие секогаш се разликуваат.

И покрај тоа, Никлас е убеден дека неговата работа дефинитивно се исплати. Истакнува дека ужива во работата, дека одлично се сложува со својот тим и дека работата му е интересна. Тој верува дека добро заработува, но неговата амбиција е далеку од задоволна.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: