Љубителите на меки колачиња кои се топат во уста ќе се опседнат со овој рецепт за Нутела браунис колачиња. Нема да ги промашите дури и ако не сте махер во кујна.
Овие Нутела браунис колачиња со сигурност ќе ги обожавате заради богатиот вкус, а можат да ги подготват дури и неискусните во кујна.
Потребни состојки (за плех со димензија 8х8):
- 170g несолен путер, стопен и малку оладен
- 250g шеќер
- 3 големи јајца
- 250g темно чоколадо, стопено и малку оладено
- 150g Нутела крем
- 100g брашно
- 30g какао
- 1 лажица сол
- 150g чоколаден чипс
Начин на подготовка:
- Истурете ги стопениот путер и шеќерот во сад и измиксирајте додека смесата не се соедини.
- Додадете ги јајцата, измиксирајте, а потоа додадете ги стопеното чоколадо и Нутелата, па повторно измазнете ја смесата со миксер.
- Додадете ги состојките во прав и измешајте, а на крај ставете го и чоколадниот чипс и повторно изедначете ја смесата.
- Истурете ја чоколадната смеса во калап врз хартија за печење и печете 30-35 минути на температура од 170С°.
- Оставете да се олади и ставете го колачот најмалку 3 часа во фрижидер пред да послужите.
Видео постапка: