strumica denes logo

БИ РАБОТЕЛЕ ЛИ ЗА 1.000 ЕВРА ВО ХРВАТСКА? Се подготвуваат платите за сезонците за претстојната сезона

Автор:

Датум:

април 15, 2024

Автор:

Датум:

април 15, 2024

Луѓето за „сезоната“ често доаѓаат од различни делови на Хрватска, а во последно време и од целиот свет, затоа не е чудно што сигурната заработка (44 проценти) и сместувањето (40 проценти) се од пресудна важност при изборот на сезонска работа. .

Интересно е што платата е само на трето место, додека слободните денови и работното време се нешто помалку важни за луѓето во ваков тип на вработување, пишува Тпортал.

Според истражувањето, најголеми предности на сезонската работа се стекнувањето нови знаења и вештини (68 отсто од испитаниците), запознавање нови луѓе (61 отсто), како и платата, која по правило е значително повисока од во случај на вработеност во текот на целата година (54 проценти).

Има и престој на море (45 проценти), интересност и привлечност на работата (44 проценти), а само шест проценти од луѓето сметаат дека сезонската работа нема предности.

Од друга страна, најголемите недостатоци на работата во сезоната ги наоѓаме во нејзиното речиси ограничено времетраење, долгите работни денови, несоодветното сместување, но и прениските плати и одвоеноста од семејството.

Кога станува збор за просечната плата, очекуваната месечна нето-плата за сезонско работно место изнесува 1.307 евра нето, што е за шест отсто повеќе во однос на лани.

Месечниот приход зависи и од видот на работата:

келнерите во просек очекуваат месечна плата од 1.408 евра;

готвачите би сакале да добијат минимум 1.482 евра за својата работа;

камерите очекуваат најмалку 1.145 евра месечно;

рецепционерите сметаат дека за работа треба да им се платат 1.259 евра;

продавачите очекуваат плата од 1.105 евра;

магационерите очекуваат 1.050 евра во сезоната, додека

асистент во кујна мисли дека заслужува минимум 1.322 евра.