АНКЕТА: Дали струмичани се задоволни од здравството?

јули 14, 2019

Според најновото истражување на Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС), граѓаните го оценуваат јавното здравство со оценка 2,4.

Истражувањето било спроведено во периодот од 10 – 13 јуни на 1.119 полнолетни испитаници на ниво на целата држава.

Граѓаните му даваат на јавното здравство оценка 2,4 и сметаат дека неговиот квалитет е на пониско ниво споредено со пред пет години, покажува истражувањето на јавното мислење за состојбите во здравствениот систем спроведено за емисијата „Детектор“ .

Резултатите од спроведеното истражување покажуваат дека  63,1 % од анкетираните граѓани се задоволни од квалитетот на лековите што се нудат во аптеките, но 47,4 % сметаат дека аптеките не се добро снабдени со лекови на рецепт во текот на целиот месец.

Дали Струмица може да се пофали како град во кој здравстото цути? Дали пациентите во струмичката болница се третирани адекватно и етички, како што налагаат декларациите за правата на пациентот? Дали се задоволни од пристапот на медицинскиот персонал и што би можело да се промени за оценката на јавното здравство да порасне?

 

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ