116 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ ФОТОГРАФИИТЕ ОД ПОСТАВУВАЊЕТО НА СПОМЕНИКОТ ВО СТРУМИЦА!

мај 4, 2019

Препознатлива фигура на струмичкиот плоштад е споменикот на Гоце Делчев. Изградбата на споменикот била по повод стогодишнината од раѓањето на револуционерот. Реализацијата на споменикот започнала во 1973 година, а завршила на 11 октомври 1976 година. Дело е на академскиот ликовен уметник Бранко Конески, а партерното решение е дело на архитектот Мирјана Волинец. Споменикот е во сопственост на општина Струмица, а последен пат беше обновен во 2010 година.

 

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ