strumica denes logo

Вештачката интелигенција наоѓа органи за трансплантација

Автор:

Датум:

март 11, 2023

Категории:

Наука, Свет, Струмица

Автор:

Датум:

март 11, 2023

Категории:

Наука, Свет, Струмица

Вештачката интелигенција може да избере соодветни органи за трансплантација со многу поголема точност од луѓето, објавија британските истражувачи кои ја развиваат новата технологија.

Експертите обезбедија повеќе од 1 милион фунти од британскиот Национален институт за здравствени истражувања (NIHR) за проект со помош на вештачка интелигенција за зголемување на бројот на органи достапни за трансплантација.

Имено, хирурзите во моментов треба да испитуваат и визуелно да проценат дали човечките органи се доволно квалитетни за трансплантација. Новиот метод користи вештачка интелигенција и нејзината меморија, која содржи десетици илјади слики од органи, за да ги издвои оние со најголеми шанси за успешна трансплантација.

Групата зад технологијата, позната како OrQA, Organ Quality Assessment, објави дека тоа би можело да значи дека 200 дополнителни пациенти во ОК може да добијат нови бубрези и уште 100 нови црн дроб секоја година.

„Штом органот стане достапен, тој визуелно се проценува од хируршкиот тим, што значи дека органите не секогаш се сметаат за погодни за трансплантација“, вели професорот Хасан Угаил, директор на Центарот за визуелни компјутери на Универзитетот Бредфорд.

„Во моментов развиваме софистициран алгоритам за машинско учење кој ќе биде обучен со помош на илјадници слики на човечки органи. На овој начин, евалуацијата на изолираните слики на органи за трансплантација ќе стане поефикасна отколку кога би се правела визуелно“ вели тој.

„Ова на крајот ќе значи дека хирургот ќе може да создаде слика на донираниот орган, да го вчита во OrQA и веднаш да знае како најдобро да го искористи“, додаде д-р. Угаил.

Клучен дел од OrQA ќе биде потрага по оштетувања и претходни болести.

Колин Вилсон, хирург за трансплантација, рече дека до сега хирурзите немале помош при изборот на органи.

„Ова е навистина важен чекор за професионалците и пациентите. Софтверот што го развивме го оценува квалитетот на органот и се обидува да им помогне на хирурзите да проценат дали органот е доволно здрав за трансплантација“, заклучи д-р. Вилсон.