Вештачка интелигенција успеала да детектира рак на дојка четири години пред да се развие

март 15, 2023

Во разговор за Си-ен-ен, д-р Лери Нортон, медицински директор од Центарот за рак „Слоун Кетеринг“, ја објаснува употребата на вештачката интелигенција за рано откривање рак на дојка.

Истражувачите од Институтот за технологија во Масачусетс развиле систем кој користи вештачка интелигенција за да помогне во предвидувањето на идниот ризик од развој на рак на дојка.

– Овој систем идентификува ризик. Може да ѝ каже на жената дека е изложена на висок ризик за развој на рак на дојка пред уште да се развие ракот на дојка – вели д-р Нортон.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: