Излезе нова верзија на чет-ботот „ChatGPT“ наречена „GPT-4“ која е доволно паметна да положи правосуден испит

март 15, 2023

Оваа нова верзија може да чита статистички графиконит, да разликува сатира и иронија, да решава тешки задачи по физика и математика, да пишува кодови и многу други работи. Сето ова изгледа како да разговарате со вистински човек, но ова е најновата верзија на ChatGPT.

GPT-4 е обучен за разновиден спектар на мултимодални информации. Ова значи дека, теоретски, ќе може да разбере и произведе јазик што е поверојатно да биде точен и релевантен за она што се бара од него. Ова ќе биде уште едно значително подобрување во серијата GPT за разбирање и интерпретација не само на влезните податоци, туку и на контекстот во кој тие се ставени. Дополнително, GPT-4 ќе има зголемен капацитет за извршување на повеќе задачи одеднаш.

GPT-4 е покреативен и поколаборативен од кога било досега. Може да генерира, уредува и повторува со корисниците за креативни и технички задачи за пишување, како што се компонирање песни, пишување сценарија или учење на стилот на пишување на корисникот.

GPT-4 може да гледа и разбира фотографии
Најзабележливата промена на овој разновиден систем за машинско учење е тоа што е „мултимодален“, што значи дека може да разбере повеќе од еден „модалитет“ на информации. ChatGPT и GPT-3 беа ограничени на текст: можеа само да читаат и пишуваат.

На GPT-4, сепак, може да му се дадат слики и ќе ги обработи за да најде релевантни информации. Можете едноставно да побарате од него да опише што е на фотографијата, се разбира, но уште поважно е дека неговото разбирање оди подалеку од тоа.

GPT-4 има подолга меморија
Овие големи јазични модели се обучени преку милиони веб-страници, книги и други текстуални податоци, но кога тие всушност водат разговор со корисник, постои ограничување до тоа колку тие можат да имаат „на ум“.

Таа граница со GPT-3.5 и старата верзија на ChatGPT беше 4.096 „токени“, што е околу 8.000 зборови, или приближно четири до пет страници од книга. Така, на некој начин после некое време чат ботот би изгубил трага за што се зборува.

GPT-4 има максимален број на токени од 32.768 – тоа е околу 64.000 зборови или 50 страници текст, доволно за цела драма или расказ.

Ова значи дека при разговор или при генерирање текст, ќе може да има на ум до 50 страници или слично. Така, ќе запомни што зборувавте за 20 страници разговор назад, или, при пишување приказна или есеј, може да се однесува на настани што се случиле пред 35 страници. Тоа е многу приближен опис за тоа како функционира механизмот за внимание и броење на токени, но општата идеја е проширена меморија и можностите што ја придружуваат.

GPT-4 е повеќејазичен
Светот на вештачката интелигенција е доминиран од говорители на англиски јазик, и сè, од податоци до тестирање до истражувачки трудови се на тој јазик.
Но, се разбира, можностите на големите јазични модели се применливи на секој пишан јазик и треба да бидат достапни во нив.

GPT-4 прави чекор кон тоа, покажувајќи дека е во состојба да одговори на илјадници прашања со повеќекратен избор со висока точност на 26 јазици, од италијански до украински до корејски.
Ова првично тестирање на јазичните способности е ветувачко, но далеку од главната цел за повеќејазичните способности.

Пишување програмски јазици
Чет-ботот исто така е доволно паметен да пишува и програмски јазици. Во наведениот пример, презентерот нацртал како треба да изгледа неговиот веб-сајт на парче палома, ја сликал паломата и ја приложил на чет-ботот, потоа чет-ботот од таа слика направил функционален веб-сајт.

Создавање лекови и модифицирање на лековите
Приложувајќи му веќе постоечки лек, чет-ботот е доволно паметен да го модифицира лекот за да не биде патентиран, да најде нови или слични соединенија за лекот и исто така може да напише мејл за да ги нарача состојките за лекот.

Создавање на видео игри
Како што рековме дека чет-ботот може да пишува код, погледнете пример како ја создаде пинг-понг играта за 1 минута

Во продолжение погледнете го преносот во живо кога се презентираше оваа нова верзија:

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: