Дали вештачката интелигенција откри вонземски сигнали?

февруари 1, 2023

Неодамна сме сведоци на сè побрзиот развој на вештачката интелигенција (ВИ). Некои од нас, на пример, се обидоа да креираат текстови користејќи ChatGPT, а истражувањата покажаа дека овој популарен четбот може да добие преодна оценка и на испити на правниот факултет.

Вештачката интелигенција сега се користи во речиси секое поле на науката за да им помогне на експертите во рутинските задачи за класификација, а неодамна научниците доста успешно ја користеа во потрагата по вонземски живот.

Откривање на вонземски сигнали со помош на вештачка интелигенција

Астрономот од Универзитетот Кертин, Дени К. Прајс и неговите колеги создадоа систем за вештачка интелигенција кој ги надминува класичните алгоритми во задачите за откривање сигнали. Тие тренирале вештачка интелигенција да ги анализира податоците од радиотелескопот и да бара сигнали кои не може да се генерираат со природни астрофизички процеси.

Вештачката интелигенција подоцна открила осум интересни сигнали кои биле пропуштени од класичниот алгоритам. Се разбира, тоа не значи дека дефинитивно открила пораки од вонземска цивилизација, веројатно се работи за некои ретки случаи на радиошум (пречки), но самите наоди се ветувачки и укажуваат дека техниките на вештачката интелигенција сигурно ќе играат постојана улога во потрагата по вонземска интелигенција, пишува The Conversation.

Колку е интелигентна вештачката интелигенција?

Треба да се напомене дека алгоритмите за вештачка интелигенција не „разбираат“ ниту „размислуваат“. Тие се истакнуваат во препознавање на шаблони и се покажаа исклучително корисни за задачи како што е класификација, но немаат способности за решавање проблеми. Тие работат само конкретни задачи за кои се обучени.

Така, иако идејата за вештачка интелигенција која открива вонземска интелигенција звучи како заплет на возбудлив научно-фантастичен роман, двата термини се погрешни: програмите за вештачка интелигенција не се интелигентни, а потрагата по вонземска интелигенција не може да најде директен доказ за таа интелигенција.

Радиоастрономите всушност бараат „технопотписи“, радио сигнали кои може да укажуваат на присуство на технологија и, индиректно, на постоење на општество со способност да користи технологија за комуникација.

За истражувачки цели, Прајс и неговиот тим создадоа алгоритам кој користи методи на вештачка интелигенција за да ги класифицира сигналите како радиопречки или вистински кандидати за технопотпис, а нивниот алгоритам се покажа како поефикасен отколку што очекуваа.

Детектирани се осум чудни сигнали

„Барањето технопотписи е како да барате игла во космички стог сено. Радиотелескопите произведуваат огромни количини на податоци, а исто така содржат и многу пречки од различни извори, како што се телефони, WiFi и сателити. Алгоритмите мора да бидат способни да раздвојуваат вистински технолошки потписи од лажни позитиви и брзо. И нашиот класификатор за вештачка интелигенција ги исполнува тие барања“, објаснува Прајс.

„По обуката на алгоритмот за вештачка интелигенција, му дадовме повеќе од 150 терабајти податоци (480 часа набљудувања) од телескопот Green Bank во Западна Вирџинија. Тој идентификуваше 20.515 потенцијални сигнали, кои потоа рачно ги прегледавме. Осум сигнали имаа карактеристики на технопотпис и не може да се припишат на радиопречки“, додаде тој.

Научниците потоа се обиделе повторно да ги откријат набљудуваните сигнали со телескопи, но безуспешно. Можеби тоа бил еднократен сигнал од вселената, но најверојатното објаснување е дека наишле на необични манифестации на радиопречки.

„Тоа би било едно од најзначајните откритија“

„Нашиот тим неодамна инсталираше моќен сигнален процесор на телескопот MeerKAT во Јужна Африка. MeerKAT користи специјална техника која комбинира 64 антени за да дејствува како еден телескоп. Оваа техника може подобро да одреди од каде доаѓа сигналот на небото, што драстично ќе намалете ги резултатите од радиопречки од лажни позитиви“, вели Прајс.

„Ако астрономите успеат да откријат технопотпис што не може да се објасни со радиопречки, тоа би било добар показател дека ние не сме единствената технолошки напредна цивилизација во универзумот. Тоа би било едно од најзначајните откритија“, додава тој.

„Ако не откриеме ништо, тоа не мора да значи дека сме единствениот технолошки способен интелигентен вид во вселенското соседство. Можеби не сме го барале вистинскиот вид сигнал или нашите телескопи сè уште не се доволно чувствителни за да откријат слаби преноси од далечни егзопланети“, заклучи Прајс.

Истражувањето A deep-learning search for technosignatures from 820 nearby stars е објавено во списанието Nature Astronomy.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: