Home

Perdormire
Настан

Во Струмица одбележан Денот на народното востание

Home

По повод 11-ти октомври, Денот на народното востание и Денот на борецот, во Струмица беше одржана пригодна свеченост.

Голем број борци од Струмица биле вклучени и придонеле со својот живот за нашата слобода. Меѓу нив Благој Јанков Мучето кој на 11 октомври 1951 година беше прогласен за народен херој, потоа Ј. Ј. Свештарот, Герас Цунев, Сандо Масев, Герас Цунев, Боро Џони, Јанко Цветинов, Тимо Тренчев, Димитар Цветинов, Киро Абрашев, Илија Шопов, Христо Узунов и уште многу други.