Home

Perdormire
Настан

ВЕЧЕРВА СЕ ПОМЕСТУВА ЧАСОВНИКОТ – ОД УТРЕ ЗИМСКО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО!

Home

Со поместување на часовникот наназад во недела, 25. октомври, завршува летното сметање на времето.
Часовникот ќе се помести наназад во недела во 03. часот наутро, така што 3. часа, 00 минути и 00 секунди се сметаат како 2. чаот, 00 минути и 00 секунди. Летното сметање на времето престанува во согласност со Регулативата за летно сметање на времето во 2018, 2019, 2020 и 2021 година и повторно се враќа на 28. март 2021 година.

Кога ќе престанеме да ги поместуваме часовниците?
Според одлуките на Европската унија, во 2021 година треба да се укине поместувањето на часовникот. Дотогаш, сите земји-членки треба да одлучат дали да го задржат летното сметање на времето. Оние земји што сакаат да останат на летно сметање на времето треба да го поместат часовникот за последен пат на 28. март 2021 година, а оние што сакаат да останат на летно сметање на времето на 31. октомври 2021 година.