strumica denes logo

СВЕТОТ ОДИ НАПРЕД: СОЗДАДЕН УРЕД ШТО ГИ ЛОЦИРА ВЕНИТЕ ПОД КОЖАТА!

Автор:

Датум:

мај 12, 2024

Автор:

Датум:

мај 12, 2024

Научниците успеале да направат уред за пронаоѓање вени кој користи инфрацрвена светлина за да ги лоцира вените под кожата. Уредот емитира инфрацрвена светлина која се апсорбира во крвта.

Потоа, вените се појавуваат како темни линии на посветла заднина, што им помага на давателите на здравствени услуги да ја визуализираат нивната локација и длабочина.