Срденошколците побараа пратениците да усвојат бесплатен превоз

март 14, 2023

Унијата на средношколци до Собранието го достави предлогот за законско решение за средното образование, со кое се предвидува бесплатен јавен превоз за учениците од приватните училишта, оние кои живеат на оддалеченост помала од 2,5 километри од училиштата, учениците со ограничени способности и студентите кои се на пракса. Од Синдикатот очекуваат нивното барање да биде одобрено по кратка постапка, со поддршка од сите пратеници.

Со овој проблем се соочуваат и лицата со попреченост.

Унијата на средношколци соопшти дека во 2022 година за време на летниот распуст, бил обезбеден бесплатен превоз за државните средношколци, одлука која со консензус ја изгласа Советот на Град Скопје. Но, како што рекоа, таа мерка била ад хок и буџетска само за 2022 година, а ова право не го добиле учениците од приватните училишта и лицата со попреченост.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: