strumica denes logo

Козметичките и фризерските салони во Македонија ги зголемија цените – свечена фризура чини и до 8.000 денари?!

Автор:

Датум:

март 25, 2024

Автор:

Датум:

март 25, 2024

Во последните неколку месеци, фризерите и козметичарите низ Македонија ги зголемија цените на своите услуги. Според последните информации, цената за шишање и фенирање коса сега е повисока за 10-15%, додека услугите за маникир и педикир се зголемија за околу 20%.

Во разговор со сопственичка на козметички и фризерски салон дознаваме дека оваа промена е направена како резултат на зголемените трошоци за одржување на салоните, вклучувајќи ги и цените на хигиенските материјали и козметиката.

Исто така, фризерите и козметичарите велат дека мораат да наплаќаат повеќе за да можат да ги задржат вработените, кои бараат поголеми плати поради инфлацијата.

Клиентите изразија различни мислења за овие промени. Некои се разбирливи и сметаат дека зголемувањето на цените е неизбежно во текот на економските промени, додека други се чувствуваат фрустрирани и бараат алтернативни опции кои се поевтини.

Салоните, од друга страна, тврдат дека остануваат посветени на обезбедување квалитетна услуга и дека цените сѐ уште се конкурентни во споредба со регионот. Тие исто така нагласуваат дека се трудат да ги минимизираат трошоците каде што е можно, без да го намалат квалитетот на услугата.

Додека дебатата за цените продолжува, едно е сигурно: секторот за убавина и нега се соочува со предизвици кои бараат баланс меѓу одржување на бизнисот и задоволството на клиентите.